Første europeiske kylling smittet

Det har vært en dårlig H5N1-dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fugleinfluensa-nyhetene tikker fortsatt inn og skaper uro i hele Europa, Asia og Afrika.

Vaksinerer fugler

I Østerrike konstaterte myndighetene i dag H5N1-viruset i en kylling på et dyrehospits i Graz, melder nyhetsbyrået AP. Det er det første tilfellet av smitte hos tamfugl i Europa. Kyllingen hadde blitt holdt i samme bur som en svane som kom fra et område i landet som tidligere ble rammet av fuglesykdommen. Det er et brudd på restriksjonene som ble innført etter disse første tilfellene.

Samtidig gikk EUs helseeksperter inn for å tillate Frankrike og Nederlend å vaksinere millioner av tamfugl mot luftbåren influensa for å forebygge. De to landene er EUs største fjærkreprodusenter.

Eksperter i Storbritannia advarer imidlertid mot å adoptere denne praksisen der, og frykter at det vil dekke over det reelle omfanget av viruset, uten å bidra til bekjempelsen av det.

- Siden vi er et øyrike tror jeg at årvåkenhet og det å slå ned på ethvert tilfelle som dukker opp svært raskt, er den beste måten å håndtere dette på, sier fjærkre-veterinær Stephen Lister til BBCs nettutgave.

Nytt Asia-dødsfall

I Indonesia er en 27 år gammel kvinne død som følge av fugleinfluensa, bekreftet myndighetene i dag. Hun skal ha vært i kontakt med syke kyllinger. Hovedstaden Jakarta finkjemmes nå for mulige smittede fugler, og både Malaysia og India utvidet slaktingen av kyllinger for å prøve å begrense spredningen av H5N1, ifølge AP.

FORVERRET SITUASJON: Krigen mot fugleinfluensaen fortsetter i Europa, Asia og Afrika, men stadig nye meldinger om tilfeller dukker opp.
FORVERRET SITUASJON: Krigen mot fugleinfluensaen fortsetter i Europa, Asia og Afrika, men stadig nye meldinger om tilfeller dukker opp. Vis mer

Også andre asiatiske og europeiske land utvidet i dag kampen mot dødsviruset. 14 nye nasjoner har bare i løpet av februar dukket opp på lista over infiserte land.

- Vi har aldri sett så mange utbrudd av det samme viruset i så mange forskjellige regioner, sier en bekymret talskvinne Maria Cheng i Verdens helseorganisasjon (WTO) til AP.

Eksperter på virus og pandemier uttaler seg ulikt om hvorvidt spredningen av H5N1 til flere land øker faren for at det skal mutere og kunne smitte fra menneske til menneske. Det er skrekkscenarioiet som trolig vil skape verdensomspennende, rask spredning og massedød.

Første europeiske kylling smittet