Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røde Kors advarer:

Første feriemelding bekymrer

Røde Kors rapporterer om uvanlig mange redningsoppdrag i fjellet i juni. De har følgende råd til nordmenn: Velg tur etter evne.

REDNINGSAKSJON: Røde Kors har i år fått flere henvendelser enn det de er vant til i juni. Bildet er fra en redningsaksjon ved Rjukan. Foto: Mats Finnekås / Rjukan og Tinn Røde Kors Hjelpekorps
REDNINGSAKSJON: Røde Kors har i år fått flere henvendelser enn det de er vant til i juni. Bildet er fra en redningsaksjon ved Rjukan. Foto: Mats Finnekås / Rjukan og Tinn Røde Kors Hjelpekorps Vis mer

Røde Kors forventer å få konkrete tall på hvor mange redningsaksjoner de arrangerte i juni om noen dager. Foreløpig har de bare indikasjoner som tyder på usedvanlig mange redningsaksjoner den første sommermåneden.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Flere ferierer i fjellet

ADVARER: Kenneth Gulbrandsøy er nestleder i landsråd Hjelpekorps i Røde Kors. Foto: Privat
ADVARER: Kenneth Gulbrandsøy er nestleder i landsråd Hjelpekorps i Røde Kors. Foto: Privat Vis mer

Kenneth Gulbrandsøy er nestleder i Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors.

Ifølge han handler redningsaksjonene i juni stort sett om turgåere som er tappet for energi, fallulykker og folk som har tråkket over i høyfjellsområder.

En grunn til at det har blitt satt i gang flere redningsaksjoner denne sommeren skyldes trolig situasjonen vi står overfor som følge av coronaviruset. Gulbrandsøy tror at folk legger ferien i fjellet i mangel på andre muligheter.

Gulbrandsøy oppfordrer turgåere til å planlegge tur etter evne. Flere av redningsaksjonene har skyldtes utmattelse. Han understreker også at det er viktig å tilpasse turen til alle i gruppen dersom det er flere som skal legge ut på tur sammen.

Til tross for at vi har vært heldige med været så langt i sommer, understreker Gulbrandsøy at det ikke er sikkert at godværet fortsetter.

- Vi har hatt fint vær i juni, men vi er i en mer ustabil værperiode nå. Turgåere må forberede seg på eventuelle minusgrader på nattetid, sier Gulbrandsøy.

God beredskap

Han forteller at Røde Kors ikke har hatt problemer når det gjelder beredskapskapasitet.

- Vi har en beredskapstankegang som gjør at vi enkelt kan opp- og nedskalere. Påsken er en typisk tid hvor vi oppskalerer, og det er vanligvis mindre å gjøre om sommeren, sier Gulbrandsøy til Dagbladet.

Han forteller at det gjøres løpende vurderinger om de har folk på hjemmevakt eller utplassert på hytter.

Fjellvakter stabiliserer
Trolltunga har lenge vært et av turmålene som har trukket flest turgåere i landet. Sommeren 2016 var spesielt hektisk for Røde Kors i området, og som følge av dette innførte de en ordning med fjellvakter.

Etter innføringen av fjellvakter har antall redningsaksjoner sunket betraktelig i området. Røde Kors er en del av Nødnettet, et landsdekkende samband for nødetatene og andre beredskapsbrukere. Fjellvaktene rykker ut når Nødnettet blir varslet om hendelser i området.

FJELLVAKT: Leiv Varberg har vært frivillig i Røde Kors siden han var 17 år gammel. Foto: Privat
FJELLVAKT: Leiv Varberg har vært frivillig i Røde Kors siden han var 17 år gammel. Foto: Privat Vis mer

Leiv Varberg har vært frivillig i Tyssedal Røde Kors siden han var 17 år gammel, og har vært involvert i fjellvaktordningen siden den startet. Han forteller at tilbakemeldingene har vært gode.

- Responsen har vært utelukkende positiv. Det er et konsept som er så bra at det har vært en fornøyelse å være med, sier han.

Færre "slippersturister"

Han forteller videre at fjellvaktene har ei hytte langs turveien, omtrent fem kilometer fra Trolltunga. Når de mottar henvendelser så forsøker fjellvaktene å løse problemene på best mulig måte selv.

- Det er stort sett snakk om folk som går tom for energi, har vondt i knærne eller vridde ankler. Så langt i år har vi bare trengt helikopter en gang, og da var det snakk om et reelt brudd.

Tidligere har Dagbladet skrevet om såkalte "slippersturister" som legger ut på lange fotturer uten tilstrekkelig utstyr. Varberg forteller at de har merket en bedring på dette området i år.

- Vi har inntrykk av at nordmenn er spesielt flinke til å se an været, men de har fortsatt en vei å gå, spesielt når det gjelder skotøy. Vi ser likevel en bedring, sier Varberg til Dagbladet.

Avlastet Røde Kors

Stig Hope er områdeleder for området i Røde Kors som inkluderer Trolltunga. Han forteller at det tidligere har blitt arrangert flest redningsaksjoner i løpet av sommersesongen. Nå opplever de at det er mer å gjøre hele året.

- Fjellvaktene har avlastet Røde Kors veldig. Allerede tidlig i mai har vi hatt en økning av folk som vil opp i fjellheimen. Det er positivt for folkehelsen, sier Hope.

Både Varberg og Hope oppfordrer folk som skal på tur i sommer å søke god info, følge med på værmeldinger og være rustet med gode klær og niste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!