Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Zimbabwe

- Første frie valget siden årtusenskiftet

I dag holdes det for første gang valg i Zimbabwe uten den mangeårige lederen Robert Mugabe.

VALGDAG: Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa gir sin stemme ved Sherwood Primary School i Kwekwe under valget den 30. juli. Foto: AFP PHOTO / Jekesai NJIKIZANA.
VALGDAG: Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa gir sin stemme ved Sherwood Primary School i Kwekwe under valget den 30. juli. Foto: AFP PHOTO / Jekesai NJIKIZANA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget som holdes i dag ansees som det aller første frie valget etter at ekspresidenten ble avsatt november 2017.

Det blir tre valg i ett, da det velges ny president, ny nasjonalforsamlingen og i tillegg holdes lokalvalg.

For første gang på nesten fire tiår står ikke navnet til Robert Mugabe på valgkortet. Han har styrt landet med jernhånd siden 1980 fram til han ble tvangspensjonert i fjor.

Dermed skal ikke 94-åringen ha mulighet til å påvirke utfallet av valget, men internasjonale observatører og demokratiaktivister er likevel skeptiske til hvorvidt det egentlig er et fritt valg.

Ikke fritt for uregelmessigheter

En historie med politisk motivert forfølgelse og tortur lurer i bakhodet til de 5.6 millioner menneskene som nå går til valgurnene i Zimbabwe.

Seinest i forrige måned overlevde den nåværende presidenten Emmerson Mnangagwa, også kjent som «Krokodillen», et drapsforsøk.

- Dette er et valg som nok er det frieste vi har hatt i Zimbabwe siden tusenårsskiftet, sier Afrika-ekspert Elling N. Tjønneland fra Christian Michelsen Institutt til Dagbladet.

Han understreker at selv om valget ikke nødvendigvis er fritt for uregelmessigheter, tyder alt likevel på at det kommer til å gjenspeile folkevilja.

- Det som er mest spennende vil nok være når resultatet foreligger, og om det kommer til å bli et omvalg. Dette kommer i så fall til å holdes 8. september, sier Tjønneland.

Fordi de må ha minst 50 prosent av stemmene hvis en president skal velges i første omgang, er det altså stor sannsynlighet for at dette kommer til å skje.

Velgere trakasseres

Både for demokratiets skyld og for landets eget omdømme, har hundrevis av internasjonale observatører fra blant annet EU og USA blitt utplassert i Zimbabwe for å holde et øye med valget.

Tjønneland understreker at det er vanskelig å få til omfattende fusk med såpass mange observatører - men noe fusk får man nok til.

- Det er vanskelig å stjele et helt valg slik som de har gjort tidligere, sier han.

Til tross for en generell optimisme til et fritt og demokratisk valg, har de likevel uttrykt bekymring over at mange velgere på landsbygda trakasseres, melder Reuters.

- Det har vært tilfeller av trakassering av velgere på landsbygda, men stemningen i byene har vært veldig gemyttlig, hevder Tjønneland.

- Delte valglista i to

I forkant av valget har mange demokratiaktivister vært skeptiske til hvor fritt det historiske valget egentlig er.

De peker mot valgkommisjonens mangel på åpenhet, militærets tilstedeværelse flere steder i landet, og de statlige medienes fokus på regjeringspartiet.

Tjønneland hevder at selv om mediene har hatt et hovedfokus på regjeringspartiet, skal det sies at de også har dekket opposisjonen til en viss grad.

Oppdelingen av valglistene har vakt oppsikt i flere medier, og blitt pekt på som nok et bevis på regjeringspartiets forsøk på å manipulere resultatet.

Med 23 kandidater som stiller til valg, skal nemlig alle navnene listes opp alfabetisk. Da havner den nåværende presidenten Mnangagwa naturligvis litt lenger ned på lista enn opposisjonskandidaten Nelson Chamisa.

- Da tok de altså en snarvei og delte lista i to slik at Mnangagwa havnet øverst på den andre, sier Tjønneland.

Når det gjelder andre kritikkverdige forhold, er det spesielt snakk om oversikten over dem som skal ha adgang til å stemme, og oppsettet av valglistene.

Chamisa har uttalt overfor Reuters at landets valgkommisjon er partiske ved at de blant annet lister opp både avdøde og barn som borgere med stemmerett.

Vil ikke stemme for eget parti

Den tidligere presidenten kunne ikke motstå å tre tilbake i rampelyset kvelden før valget ved å erklære at han ikke kom til å stemme for sitt eget parti, skriver Al Jazeera.

- Jeg kan ikke stemme på dem som har pint og plaget meg, og tatt makten på ulovlig vis. Jeg kommer til å stemme på en av de andre 22 kandidatene, men det er ei lang liste, sa Mugabe.

Han antyder dessuten at han vil stemme på opposisjonskandidaten Nelson Chamisa i partiet MDC Alliance, og ikke på sitt eget regjeringsparti Zanu-PF.

Dette var den første politiske uttalelsen han har kommet med siden han ble tvangspensjonert i november i fjor.

Kommer an på øyet som ser

Politisk analytiker Eldred Masunungure, understreker overfor Reuters at å oppnå status som et fritt og demokratisk valg er kritisk for landet.

- Den konklusjonen hadde vært Zimbabwes mulighet for å gjenoppstå etter en lengre kriseperiode, sier Masunungure.

Han slår likevel fast at hvorvidt valget blir ansett som fritt, kommer an på øyet som ser:

- Hvis du spør en fra Zimbabwe som har opplevd tidligere valg, kommer de til å fortelle det at dette er det beste de har sett på lenge. Hvis du måler det opp mot den internasjonale gullstandarden, blir det problematisk, sier han.