Pakistan og India:

- Første gang atommakter angriper hverandres territorium

Spenningen mellom atommaktene Pakistan og India eskalerer. - Bekymringsverdig, sier orlogskaptein Thomas Slensvik.

PROTESTER ETTER LUFTANGREP: Pakistanske protestanter på onsdag, etter at konflikten mellom India og Pakistan har eskalert. Foto: Banaras Khan/AFP
PROTESTER ETTER LUFTANGREP: Pakistanske protestanter på onsdag, etter at konflikten mellom India og Pakistan har eskalert. Foto: Banaras Khan/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag skal Pakistan ha skutt ned to indiske kampfly i det pakistanske luftrommet. Én indisk pilot skal være tatt til fange etter onsdagens angrep.

Den pakistanske hæren sier de indiske flyene ble skutt ned etter at de hadde krysset delelinjen i Kashmir. India har ikke kommentert den angivelige nedskytingen.

Det er første gang et land med atomvåpen angriper territoriet til et annet land som besitter atomvåpen, ifølge Paul Midford, spesialist i Øst-Asia-politikk ved NTNU.

Liten sjanse for atomkrig

- Hver gang det er væpnet konflikt mellom atommakter er det en liten sjanse for atomkrig. Men jeg tror sjansene for at det skal skje er veldig små, sier Midford til Dagbladet.

- Begge sider i denne konflikten har store atomvåpenarsenal, og begge sider forstår at hvis konflikten eskalerer til et punkt der de benytter atomvåpen, taper begge sider. De vet at konsekvensene vil bli katastrofale.

Midford tror derimot konflikten mellom landene vil vare til de finner en varig løsning om Kashmir. Denne løsningen tror han vi må se langt etter.

Mohammad Faisal, talsmann for utenriksdepartementet i Islamabad, sier det eneste målet med handlingen på onsdag var å demonstrere landets rett, vilje og evne til selvforsvar.

Islamabad sier samtidig at pakistanske kampfly fra eget luftrom er i gang med å gjennomføre flere luftangrep mot indiskkontrollert Kashmir, men at det altså ikke er «gjengjeldelse for Indias stridslyst».

Liten sjanse for atomkrig

Spenningen mellom de to atommaktene er nå høyere enn på mange år. Spenningen eskalerte da indiske kampfly utførte flyangrep på pakistansk side av Kashmir på tirsdag.

Kasmir-konflikten

  • India og Pakistan har siden selvstendigheten i 1947 vært i konflikt om regionen Kashmir.
  • Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.
  • India kontrollerer to tredeler av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer. Til sammen skal det bo vel 11 millioner mennesker i regionen.
  • Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47 000 mennesker livet, mens nærmere 10 000 er bortført.
  • India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.
  • India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.
  • De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje «Line of Control» (LOC).
  • (NTB)

Hendelsen på onsdag skjedde noen få timer etter at Pakistan anklaget indiske soldater for å ha skutt granater over delelinjen. Granatene skal ha rammet en landsby i pakistansk Kashmir, der seks sivile ifølge pakistansk politi ble drept.

Orlogskaptein og hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets høgskole, Thomas Slensvik, tror i likhet med Midford at at en umiddelbar løsning på konflikten ikke er i sikte.

- Dette henger sammen med konflikten som har vart i 70 år. Denne gangen handler det om at India har bombet en militant gruppering på pakistansk side i Kashmir. Det gjorde de på bakgrunn av at denne gruppa tidligere denne måneden gjennomførte selvmordsangrep med store indiske tap. Det som har skjedd nå er altså en reaksjon på selvmordsangrepet, sier han til Dagbladet.

Han tror ikke det er grunn til bekymring for at atommaktene skal vise muskler med atomvåpen, men legger til:

- Det er alltid bekymringsverdig når to atommakter er i konflikt med hverandre. Men disse har vært i konflikt i lang tid, og konflikten har gått i bølger. Begge statene sier de bare vil bruke atomvåpen i selvforsvar. Det er ikke selvforsvar det er snakk om nå.

- Hva tror du vil skje i løpet av de neste dagene?

- Det er usikkert. Det blir helt klart et politisk etterspill. Begge sider er avhengig av støtte i egen befolkning, og ingen vil tape ansikt. Militært sett er det avhengig av at begge sider har fått gitt de signaler som er ønskelige uten å selv fremstå som svake. Så er det rett og slett usikkert om landene har oppnådd det de vil.

Video av fanget pilot

India anklager nå pakistanske kampfly for å ha krenket indisk luftrom. En indisk polititopp sa tidligere på morgenen at et indisk militærfly krasjet inne i den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

– Ett av flyene falt inne i AJ & K mens det andre falt inne i IOK. En indisk pilot er pågrepet av soldater på bakken, mens to er i området, sa den pakistanske hærens talsmann Asif Ghafoor på Twitter tirsdag morgen.

AJ & K er ifølge NTB en pakistansk betegnelse på den delen av Kashmir som er kontrollert av Pakistan, mens IOK viser til den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

Nyhetsbyrået APP har lagt ut video på Twitter som angivelig skal vise ett av de indiske flyene:

Samtidig har pakistanske medier publisert en video som angivelig skal vise en indisk pilot som ble tatt til fange etter at flyet hans ble skutt i Kashmir på onsdag.

Videoen viser en mann i indisk pilotuniform med bind for øynene. Ansiktet til piloten er fullt av blod, og hendene hans er bundet bak ryggen hans mens han blir avhørt av en soldat, ifølge AFP.

To pakistanske sikkerhetsstyrker har bekreftet at videoen er autentisk.

Indias utenriksdepartement har bekreftet at de har «mistet» ett fly og at én pilot er savnet. Departementets talsmann hevder videre at Indias luftvåpen skjøt ned et pakistansk kampfly som deltok i en operasjon «rettet mot militære anlegg på indisk side».

Ønsker ikke opptrapping

– Vi ønsker ikke å trappe opp, men vi er fullstendig forberedt dersom vi tvinges inn i et slikt paradigme, sier det pakistanske utenriksdepartementets talsmann onsdag.

Samme morgen melder indiske medier at pakistanske kampfly ble avskåret etter å ha krysset delelinjen inn i indisk luftrom ved Poonch og Nowshera. Flyene skal ha sluppet bomber på vei tilbake til pakistansk område, men det er foreløpig ikke kommet meldinger om drepte eller sårede.

Pakistans statsminister Imran Khan har uttalt at han ønsker å forhandle med India etter opptrappingen mellom de to atommaktene.

- Fornuften må seire. Med den typen våpen dere og vi har, kan vi ha råd til å gå til krig? Det er lett å starte en krig, men hvordan det utvikler seg, vil ingen kunne kontrollere, sier Khan i en TV-sending

USA, Kina og EU har på sin side bedt India og Pakistan vise tilbakeholdenhet og unngå en eskalering etter tirsdagens dramatiske opptrapping.

Ulik oppfatning

India hevder at deres kampfly ødela en pakistansk opprørsleir og at flere hundre ble drept eller såret på tirsdag. Pakistan er uenige, og mener bombene falt i et folketomt område der ingen ble truffet.

Det indiske angrepet var en gjengjeldelsesaksjon etter et selvmordsangrep der minst 40 indiske soldater ble drept for to uker siden.

Opprørsleiren tilhørte ifølge India Jaish-e-Mohammed (JeM), gruppen som hevder å stå bak selvmordsangrepet.

Selv om angrepene skjedde nylig, er ikke den underliggende konflikten angrepene bunner ut i ny. Konflikten om Kashmir er en historie som begynner før India og Pakistan ble uavhengige fra Storbritannia i 1947. Forskjellen fra da til nå er at begge landene nå besitter atomvåpen.

Ifølge eksperter er derimot verken Pakistan eller India interessert i en krig.

– Denne opptrappingen er ikke i Pakistans interesse, og den er heller ikke i Indias interesse. Men det er viktig å forstå at begge land er under et massivt press fra egne befolkninger for å vise styrke, sier David Vestenskov ved det danske Forsvarsakademiet, som forsker på sikkerhetspolitikk i Pakistan og den omkringliggende regionen, til nyhetsbyrået Ritzau.

Kjell Magne Bondevik har i lengre tid meklet i den betente konflikten mellom de to landene, og har sammen med norske Aamir Javed Sheikh vært i samtaler med ledere i begge land.

Han mener Kashmir-konflikten har kommet i skyggen av store konflikter som Syria og Jemen, men at det internasjonale samfunnet nå må få øyene opp for hva som skjer i regionen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer