Første gang en konsernsjef i Statoil ikke går av på grunn av en skandale

Første gang en konsernsjef gikk av på en normal måte.

- KVASS I KANTENE: Leder for Industri Energi, Leif Sande, sier Helge Lund er utrolig hyggelig som person og at han har «et behagelig vesen».

- Men han kan selvfølgelig være kvass i kantene han også, sier Sande. Foto: JØRN H. MOEN/DAGBLADET
- KVASS I KANTENE: Leder for Industri Energi, Leif Sande, sier Helge Lund er utrolig hyggelig som person og at han har «et behagelig vesen». - Men han kan selvfølgelig være kvass i kantene han også, sier Sande. Foto: JØRN H. MOEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag gikk Helge Lund av som Statoil-sjef.

- Jeg ønsker han lykke til videre. Han er den første konsernsjefen på lenge som har gått av på en normal måte. Det sier jo sitt, sier leder for Industri Energi, Leif Sande. LO-forbundet organiserer norske oljearbeidere, og er med sine 60.000 medlemmer et av Norges største forbund.

Pengesmell og korrupsjon Når Helge Lund går av er det første gang en konsernsjef i Statoil ikke går av på grunn av en skandale noensinne. De første konsernsjefen Arve Johnsen gikk av på grunn av Mongstad-skandalen.

Harald Norvik, som tok over i 1988, måtte 1999 gå av på grunn av overskridelser ved Åsgardfeltet.

I 2001 utgjorde overskridelsene to milliarder kroner, og da har man ikke regnet med produksjonstapet.

Norviks arvetaker, Olav Fjell, måtte i 2003 gå av på grunn av en korrupsjonssak i Iran.

For å sikre seg lukrative oljekontrakter i Iran ga Statoil 15,2 millioner dollar til Mehdi Hashemi Rafsanjani, sønn av tidligere Irans president Hashemi Rafsanjani.

- Kvass i kantene Sande fra Industri Energi mener Lund har løftet Statoil.

PENGESMELL: Harald Norvik måtte i 1999 gå av på grunn av overskridelser ved Åsgardfeltet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
PENGESMELL: Harald Norvik måtte i 1999 gå av på grunn av overskridelser ved Åsgardfeltet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Vi har hatt mass konflikter, men i det store og hele har Lund vært en fin mann for Statoil, sier Sande. Forbundslederen sier Lund er utrolig hyggelig som person og at han har «et behagelig vesen».

- Men han kan selvfølgelig være kvass i kantene han også, sier Sande.

MÅTTE OGSÅ GÅ AV: Olav Fjell måtte gå av på grunn av en korrupsjonssak i Iran i 2003. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
MÅTTE OGSÅ GÅ AV: Olav Fjell måtte gå av på grunn av en korrupsjonssak i Iran i 2003. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer