<I RETTEN: Kamikaze-saken begynte i Oslo tingrett i går. Her diskuterer Phams forsvarer John Christian Elden med fornærmedes bistandsadvokat Per Arne Flod og aktor Geir Evanger.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
<I RETTEN: Kamikaze-saken begynte i Oslo tingrett i går. Her diskuterer Phams forsvarer John Christian Elden med fornærmedes bistandsadvokat Per Arne Flod og aktor Geir Evanger. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

- Første gang en tiltalt ber om forvaring

Forsvarer John Christian Elden mener Pham har selvinnsikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


• Les alt om Kamikaze-drapet

(Dagbladet.no): Under sin forklaring i Oslo tingrett i dag, overrasket tiltalte Chris Pham (36) med å be om å bli idømt forvaring.

- Jeg er hovedmannen. Det er jeg som har begått drapet. Jeg planla det, sa Pham i formiddag.

Han mener han ville ha bedre av en forvaringsdom, med den oppfølging det medfører av kvalifisert personell, framfor å sone vanlig fengselsstraff.

- Forvaringsfanger har mye god oppfølging. Jeg tror dette hadde vært til hjelp for meg, uttalte Pham på spørsmål fra sin forsvarer John Christian Elden.

Pham forteller at han har vært suicidal og har fått god hjelp av psykolog.

- Jeg vil legge alt dette bak meg og komme videre, sier Pham.

- Første gang
En forvaringsdom innebærer at man kan holdes fengslet på ubestemt tid, til rettsapparatet mener personen er skikket til å vende tilbake til samfunnet. Elden har aldri før opplevd en klient som ønsker forvaring.

- Jeg tror dette er første gang i en norsk rettssal at en tiltalt ber om en forvaringsdom. Pham ser at han kan ha bedre utbytte av dette enn en vanlig fengselsstraff. Det vitner om selvinnsikt, sier Elden til Dagbladet.no.

Sterke bildebevis
Aktoratet er overrasket over at Pham ønsker forvaring.

- Det er første gang i min tid at påtalemyndigheten og tiltalte er enige om at forvaring er riktig. Jeg vet ikke om det har skjedd før heller, sier aktor Geir Evanger til Dagbladet.no.

Nå gir Kripos Oslo tingrett en gjenomgang av de tekniske bevisene i saken. Pårørende, tiltalte og en samlet rett må tåle svært nærgående bildemateriale fra det som ble funnet da Kripos fikk i oppgave å undersøke bilen som ble stoppet i kontroll 3. mars 2007.

Påtalemyndigheten viser nå skisser og oversiktsbilder over ulike rom på utestedet Kamikaze, samt bilder tatt under etterforskningen. Tingretten blir fortalt at det ble funnet dna og blodspor fra avdøde i lokalene.

- Ikke hull over munnen
I sin forklaring i går sa tiltalte Mohammad Usman Ali at det var hull til munnen i plastfolien medtiltalte Henriksen har erkjent å ha surret rundt offerets hode. Ali sa at Henriksen første en sylinder inn i avdødes munn og ga ham et middel gjennom dette hullet.

Politiets undersøkelser av plastfolien viser at det ikke har vært hull i plastfolien over Mohamed Ahssains munn.

Det viste seg også at avdødes munn var dekket av tjukk teip, under plastfolien.