KAN BLI LANGVARIG: - Første gang i norsk luftfartshistorie at dette har inntruffet, sier konsernsjef i Avinor, Sverre Quale (t.h.). Foto: KRISTOFFER EGEBERG
KAN BLI LANGVARIG: - Første gang i norsk luftfartshistorie at dette har inntruffet, sier konsernsjef i Avinor, Sverre Quale (t.h.). Foto: KRISTOFFER EGEBERGVis mer

- Første gang i historien hele luftrommet har blitt stengt

- Ingen av ekspertene vet hvor langvarige dette vil bli. Vulkanen spyr fortsatt ut aske, sier flysikringsdirektør i Avinor, Knut Skaar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag stengte Avinor luftrommet over Norge 10.00.

- Ingen av ekspertene vet hvor langvarige dette vil bli. Vulkanen spyr fortsatt ut aske, sier flysikringsdirektør i Avinor, Knut Skaar.

• Står du fast på grunn av asken? Tips Dagbladet.no på 2400@dagbladet.no

Les også: «Minst 120 000 personer rammes av flystansen bare i Norge»

Tidligere i dag skrev Dagbladet at reiseforsikringsselskap ikke dekker askekansellering for 120 000 passasjerer.

«Avinor stenger hele luftrommet over Norge fra klokken 10:00 torsdag 15. april og innkaller i den forbindelse til pressekonferanse i ved hovedkontoret i Bjørvika klokken 12:00», skriver Avinor i en pressemelding.

SLIK RAMMER ASKEN: Dette siste prognose for askespredningen. Den røde streken viser hvor asken vil befinne seg fra bakken og opp til 20 000 fot. Den grønne streken viser området flyene kan ha problemer med å fly, mellom 20 000 og 35 000 fot. Den blå streken indikerer aske fra 35 000 til 55 000 fot. Foto: VAAC
SLIK RAMMER ASKEN: Dette siste prognose for askespredningen. Den røde streken viser hvor asken vil befinne seg fra bakken og opp til 20 000 fot. Den grønne streken viser området flyene kan ha problemer med å fly, mellom 20 000 og 35 000 fot. Den blå streken indikerer aske fra 35 000 til 55 000 fot. Foto: VAAC Vis mer

Det er ennå usikkert hvor lenge luftrommet vil være stengt etter at aske fra vulkanutbruddet på Island har trukket mot Norge. Konsernsjef Sverre Quale og representanter for Avinors flysikringstjeneste vil være til stede under pressekonferansen.

- Dette er første gang i norsk luftfartshistorie at dette har inntruffet, sier konsernsjef i Avinor, Sverre Quale.

- Men vi må sette sikkerheten først, sier Quale. Han tror flere land må stenge luftrommet.

- Dette ser ikke noe lovende ut for trafikken nedover Europa heller, sier Quale.

- En ekstraordinær situasjon, sier luftfartsdirektør Heine Richardsen, som forteller at man tidligere har hatt ulykker med fly som har kjørt inn i lavastøv. Han viser til en flyulykke i Indonesia i 1982 hvor et fly mistet kraften i alle fire motorene som følge av dette.

Satelittbilde over Europa 08:45 Torsdag 15042010.
Satelittbilde over Europa 08:45 Torsdag 15042010. Vis mer

- De tiltakene som settes i verk er helt nødvendige på grunn av flysikkerheten, sier Richardsen, som sier at de har løpende kontakt med Sverige, Danmark og England. Han forteller at det er vindretningen som avgjør når situasjonen løser seg. Det er sekstentimers prognoser som ligger til grunn.

- Prognosene våre er at det vil bli stengt i hele dag, og vi kan ikke utelukke at det vil bli stengt videre fredag, sier flysikringsdirektør i Avinor, Knut Skaar.

De opplyser at luftrommet kan benyttes i ekstraordinære situasjonen og at det dermed vil være åpninger for for eksempel ambulanseflygning.

- I en sånn situasjonen vil det ikke bli snakk om erstatning, sier luftfartsdirektør Heine Richardsen, som sier at flyselskapene er pliktig til å hjelpe de som blir rammet.
Minst 120 000 personer rammes av flystansen bare i Norge