- Første gang jeg traff Anders var han 12 år gammel, og en kjekk ung herremann

Stefaren til Breivik forteller om oppveksten hans i Brennpunkt-dokumentar.

VAR KJÆRESTE MED MOREN:  Tore Tollefsen var kjæreste med moren til Anders Behring Breivik i 12 år. I dag er den pensjonerte majoren bosatt i Thailand. Foto: NRK Brennpunkt
VAR KJÆRESTE MED MOREN: Tore Tollefsen var kjæreste med moren til Anders Behring Breivik i 12 år. I dag er den pensjonerte majoren bosatt i Thailand. Foto: NRK Brennpunkt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 12 år var Tore Tollefsen kjæreste med moren til Anders Behring Breivik. Han utviklet et nært forhold til stesønnen.

Den pensjonerte majoren og flygeren snakker med media for første gang i et åpenhjertig intervju som sendes på NRK «Brennpunkt» klokka 21.40 i kveld.

Han husker godt første gang han traff kjærestens sønn.

- Første gang jeg traff Anders var han 12 år gammel og en kjekk ung herremann, sier Tollefesen i intervjuet som Dagbladet har fått se.

- Han var ikke noen tøffing og prøvde ikke å være det heller. Han var en myk person så lenge jeg kjente ham, sier stefaren. 

- Angrer Også Anders Behring Breiviks far, Jens Breivik, er intervjuet i Brennpunkt-dokumentaren som har fått tittelen «Fedrene».

Jens Breivik ble separert fra Anders Behring Breiviks mor da gutten var ett år gammel. Han flyttet til utlandet som diplomat og hadde lite kontakt med sønnen. Mellom 1990-1995 bodde han i Oslo og kontakten tok seg noe opp, før den opphørte helt, med unntak av en telefonsamtale i 2005.

I intervjuet med Brennpunkt sier faren at han angrer på at han ikke hadde mer kontakt med sønnen. 

- Jeg tenker ofte på at kanskje det hadde hjulpet om jeg hadde gjort mer for å få kontakt med ham. Men jeg vet ikke, sier han.

Tollefsen forteller at han var opptatt av å stille opp for stesønnen siden faren var fraværende.

- Jeg syntes synd på ham som ikke hadde noen far, forteller han. Siden han jobbet som flyger traff han stort sett kjærestens sønn i helgene. 

- Han var en høflig og meget sympatisk fyr. Vi snakket om det meste. De siste årene jeg kjente ham snakket vi en del om økonomi. Med et smil ble det sagt at han skulle bli den nye Røkke, men det ble aldri noe av disse planene hans, sier Tollefsen, som i dag bor i Thailand.

Klønete og forsiktig Tenåringen Breivik beskriver han som litt forsiktig og klønete. 

ANGRER:  Anders Behring Breiviks far, Jens Breivik, sier til Brennpunkt at han angrer på at han ikke tok mer kontakt med sønnen. Foto: NRK Brennpunkt
ANGRER: Anders Behring Breiviks far, Jens Breivik, sier til Brennpunkt at han angrer på at han ikke tok mer kontakt med sønnen. Foto: NRK Brennpunkt Vis mer

- Jeg husker en episode da jeg prøvde å lære ham å kjøre bil. Han klarte ikke å kjøre over en liten dump ved et fotgjengerfelt, men kvelte motoren flere ganger slik at jeg til slutt måtte ta over. Etter flere slike episoder ga jeg opp. Det var ikke håp, tenkte jeg, sier han i intervjuet. 

Tollefsen tenkte derfor at Breivik umulig kunne ha laget bomben som tok livet av åtte personer i regjeringskvartalet i Oslo selv.  

- Jeg trodde han hadde en hjelper til bomba, fordi han ikke var så teknisk, sier Tollefsen.

Sist gang han så stesønnen var for sju år siden. Ifølge sakkyndigrapporten kan Breivik allerede da ha hatt de første symptomene på en psykose, men det merket han ikke noe til.

- Vi var ute og tok oss en øl. Det var ikke snakk om noe politisk. Vi snakket hyggelig som to personer som kjente hverandre godt, forteller han.  

Synes synd på Breivik Stefaren sier til NRK at han selv etter de forferdelige handlingene han har utført, synes synd på Anders Behring Breivik. 

- Jeg synes synd på ham, jeg må si det. Det er klart jeg er skuffet. Men spesielt når jeg leser at han er syk, så synes jeg synd på Anders samtidig som dette er helt utrolig forferdelig, sier han. 

Han tror ikke massedrapsmannen kommer til å ha det godt med seg selv hvis det en dag går opp for ham hva han har gjort. 

- Hvis han noen gang våkner opp og finner ut hva han har gjort, tror jeg han kommer til å ha det helt forferdelig. Om han tar livet av seg vil det ikke forundre meg, sier han.

FORSIKTIG OG KLØNETE:  Stefaren beskriver Breivik som en forsiktig og klønete tenåringsgutt.
FORSIKTIG OG KLØNETE: Stefaren beskriver Breivik som en forsiktig og klønete tenåringsgutt. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer