Astronomi:

Første gang på 800 år

Fenomenet ble sist sett da Håkon IV Håkonsson var konge i Norge.

HISTORISK: Hvis været tillater det, vil man kunne se det historiske synet på himmelen. Bildet er tatt av de to planetene avbildet fra Vantage i USA i sommer. Foto: NTB / AP / Ted S. Warren
HISTORISK: Hvis været tillater det, vil man kunne se det historiske synet på himmelen. Bildet er tatt av de to planetene avbildet fra Vantage i USA i sommer. Foto: NTB / AP / Ted S. Warren Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For første gang på 800 år vil Jupiter og Saturn framstå som ett punkt på himmelen. De to planetene står nemlig historisk nærme hverandre - bare 0,1 grad skiller dem.

Og hvis været tillater det, vil flere kunne se det historiske synet på himmelen mandag, 21. desember.

Kan sees med det blotte øyet

Når to objekter står nærme hverandre sett fra jorda, heter det konjunksjon på fagspråket.

Vil du se fenomenet ekstra tydelig, oppfordrer ekspertene til å bruke en kikkert eller et teleskop. Det skal imidlertid være fullt mulig å få øye på planetene også med det blotte øyet.

Går man for sistnevnte, vil de ifølge NBC News kunne se ut som én stor stjerne.

Da Håkon IV Håkonsson var konge

PÅ VEI: En asteroide på størrelse med en buss er på vei mot vår planet. Den skal passere oss med god avstand torsdag. Vis mer

- Planetene passerer hverandre cirka hvert 20. år, men hvor nærme de passerer hverandre, er forskjellig fra gang til gang. Denne gangen er det veldig tett, sier Joakim Martin, informasjonsleder i Deep Sky Exploration, til NRK.

Sist gang dette kunne sees fra jorda, var da Håkon IV Håkonsson var konge i Norge i 1226, ifølge kringkasteren.

Neste gang om 60 år

Planetene skal også ha vært nærme i 1623, men den gangen var de imidlertid så nær sola at det ikke var mulig å se det.

Ved møtet 21. desember i år vil Jupiter være 886 millioner kilometer fra jorda, mens Saturn er nesten dobbelt så langt unna med 1620 millioner kilometer, ifølge Illustrert vitenskap.

Neste gang vi kan overvære fenomenet, anslås å være om 60 år - altså i 2080.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer