Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Første gang vi har tatt bilde av en død mann

Google maps publiserte bilde av mann i meksikansk bakgate.

FØRSTE GANG: Google har nå fjernet alle bildene fra området der det som antas å være en død mann lå. Faksimile: Google Maps
FØRSTE GANG: Google har nå fjernet alle bildene fra området der det som antas å være en død mann lå. Faksimile: Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet skrev mandag kveld om en tilsynelatende død mann som lå på bakken i byen Monterrey i det nordøstlige Mexico. Alle brukere av Googles kartverktøy Google Maps eller Google Earth kunne med noen få klikk på datamusa betrakte den litt avsidesliggende byen i det nordøstlige Mexico, og finne det som trolig er et lik i gata Paladianas.

Måten man kunne gjøre det var å gå inn på funksjonen «gatevisning» («streetview» i den engelske utgaven), som lar brukerne se omgivelsene fra bakkenivå. Denne funksjonen er bygd opp av gatebilder som er tatt av selskapets egne biler, som har kameraer montert på taket. Disse bilene har systematisk fotografert mange av verdens gater de siste åra.

- Første gang
Google-Norge-sjef Jan Grønbech var raskt ute og forklarte at Google normalt sladder alle ansikter automatisk, og at det er sjåførene som har ansvar for å gå gjennom materialet og se etter upassende biler. Han var ikke kjent med nærbildene av den tilsynelatende døde mannen, som ser ut til å være hardt skadd eller mishandlet på ryggen, da Dagbladet ringte.

- Ansiktene som sladdes automatisk er vanligvis i én til to meters høyde - ikke to centimeter over bakken. Disse bildene skal vi få gjort noe med, sier Grønbech, som umiddelbart tok kontakt med sine kolleger i USA.

Dagbladet snakket i natt med Googles pressetalskvinne Elaine Filadelfio, som forteller at det er første gang de har tatt bilde av en død mann.

- Bildene ble tatt av en bil som kjørte ned hovedveien. Enkelte ganger kan slikt forekomme, innrømmer hun overfor Dagbladet.

- Fjernet raskt
- Fotografiene ble fjernet veldig raskt etter at vi ble gjort oppmerksomme på det og vi fjernet også nærliggende bilder, sier Filadelfio.

De fleste bildene som viste mannen var da allerede fjernet, men et siste bilde, som er brukt for å illustrere denne saken øverst, var lenge tilgjengelig. Der sees bare mannens rygg. Dagbladet har sett nærbilder av mannen, men har valgt å ikke trykke disse.

Hun forteller at de nå prøver å innhente mer informasjon om hendelsen, og at de jobber intenst med å finne ut hva som skjedde. Filadelfio forteller at hun foreløpig har få detaljer om hvordan det skjedde, fordi hun ennå ikke har snakket med sjåføren av den aktuelle bilen i Mexico.

- Vi er generelt veldig forsiktige, og kjører bare i offentlige gater for å fotografere. Det er enkelte land vi er ekstra forsiktige i, forklarer hun.

Vil gjennomgå rutinene
Google har ennå ikke vært i kontakt med lokale myndigheter, men Filadelfio presiserer at de gjerne vil samarbeide dersom det skulle være behov for det.

Nå sier Filadelfio at de vil gjennomgå rutinene, men understreker at de nesten alltid fjerner bilder brukerne vil ha fjernet.

- Vi tar saken seriøst og vil undersøke saken ytterligere. Vi er alltid ute etter å forbedre produktene våre. Jeg tror ikke noe lignende har skjedd før. Dette er første gang, sier hun.

Har du opplevd noe lignende? Tips Dagbladet, eller kommenter nedenfor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media