Fukushima-katastrofen:

Første globale undersøkelse viser:
Så mye stråling førte Fukushima-ulykken til

- Alle er blitt eksponert, mener forsker fra Norsk Institutt for luftforskning.

KATASTROFE: Kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan ble i mars 2011 rammet av en tsunami som sørget for at det oppstod kjernefysisk nedsmelting i tre reaktorer. Det er beregnet at det skal ta mellom 30 og 40 år å rydde opp. Video: NTB Scanpix / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den 11. mars 2011 ble Japan rammet av et jordskjelv med styrkegrad 9,0. Jordskjelvet var det kraftigste i landets historie, og førte til at en enorm tsunami skyllet innover land.

Ødeleggelsene var enorme. Mer enn 15 000 mennesker mistet livet.

I tillegg førte tsunamien til en rekke problemer for tre atomreaktorer ved atomkraftverket i Fukushima-Daiichi.

ATOMKATASTROFE: Kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan ble i mars 2011 rammet av en tsunami som sørget for at det oppstod kjernefysisk nedsmelting i tre reaktorer. Foto: Kyodo News / AP / Scanpix
ATOMKATASTROFE: Kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan ble i mars 2011 rammet av en tsunami som sørget for at det oppstod kjernefysisk nedsmelting i tre reaktorer. Foto: Kyodo News / AP / Scanpix Vis mer
FORSKER: Nikolaos Evangeliou ved NILU (Norsk institutt for luftforskning). Foto: NILU
FORSKER: Nikolaos Evangeliou ved NILU (Norsk institutt for luftforskning). Foto: NILU Vis mer

Reaktorkjernen ble overopphetet og delvis nedsmeltet, og det oppstod eksplosjoner i reaktorbygningen. Eksplosjonene førte igjen til lekkasjer og spredning av radioaktive stoffer ut i omgivelsene, ifølge SNL.

- Alle er eksponert

Ved hjelp av modellsimuleringer, bekreftet av målinger fra det globale nettverket CTBTO (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty Organization), har forsker Nikolaos Evangeliou ved NILU (Norsk institutt for luftforskning) beregnet den omtrentlige stråle-eksponeringen ulykken har ført til globalt.

Undersøkelsen er den første globale etter atomulykka, ifølge New Scientist.

Til avisa sier Evangeliou at alle på jorda har blitt eksponert for stråling etter ulykka.

Men han sier også:

- Dere trenger ikke bekymre dere.

- Med unntak av befolkningen i Japan ble hvert eneste menneske på jorda i 2011 utsatt for en gjennomsnittlig årlig mengde stråling tilsvarende et røntgenbilde, utdyper Evangeliou overfor Dagbladet.

- Hav og poler

- Over 80 prosent av strålingen havnet i sjøene og på polene, så jeg tror den globale befolkningen er minst eksponert, sier Evangeliou.

Han har beregnet den radioaktive dosen de fleste individer ble utsatt for til å være 0,02 millisieverts - som ifølge en rapport om Fukushima fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) tilsvarer et røntgenbilde.

- Har nordmenn blitt rammet av radioaktiv stråling etter atomkraftverkulykkene i Japan?

- Den radioaktive «skyen» fra Japan kom til Norge ca. 1 uke etter ulykken. Strålingen var da ekstremt svak i ekstremt lave konsentrasjoner, og radiologisk ubetydelige, sier forskeren.

- Men heller ikke i Japan var den årlig strålingsdosen per person veldig stor, fortsetter Evangeliou.

- Utenfor evakueringssonen var den på 0,5 millisieverts, som ifølge WHO ligger nær den årlige anbefalte grensen for å puste inn radongass som forekommer naturlig, sier han.

Færre fugler

Evangeliou mener effektene på dyrelivet rundt atomanlegget kan vise seg å være mer alvorlige.

- Økte nivåer av stråling rundt Fukushima er knyttet til nedgang i fuglepopulasjoner i perioden 2011 – 2014. Denne nedgangen har blitt bekreftet gjennom observasjoner, og den påfølgende studien ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature., sier han.

- Det har også vært rapporter om nedgang i andre arter, som insekter og enkelte pattedyr, sier han.

Video: Tohoku Safari Park Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer