Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Første grønne på vippen havnet hos Frp og Høyre

Og dermed mister Ap ordføreren i Gjøvik etter 92 år. Men så kom første helomvending.

 BLÅGRØNT VED MJØSA:  De Grønne-leder Rasmus Hansson smilte bredt på egen valgvake mandag kveld. Nå har MDG valgt borgerlig side i Gjøvik, og vipper Arbeiderpartiet ut fra ordførerkontoret for første på 92 år. Senterpartiet og Høyre får ordfører/varaordfører med De Grønnes støtte. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET.
BLÅGRØNT VED MJØSA: De Grønne-leder Rasmus Hansson smilte bredt på egen valgvake mandag kveld. Nå har MDG valgt borgerlig side i Gjøvik, og vipper Arbeiderpartiet ut fra ordførerkontoret for første på 92 år. Senterpartiet og Høyre får ordfører/varaordfører med De Grønnes støtte. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De Grønne (MDG) ligger på vippen mellom venstre- og høyresiden i 13 kommuner, viser en opptelling NTB har gjort etter valget.

I dag vippet den første kommunen på plass - med resultat at Arbeiderpartiet mister styringen i Gjøvik etter 92 sammenhengende år med Ap-ordfører.

De Grønnes en representant Anlaug Seljevold (59) har inngått samarbeidsavtale med Frp, Høyre, KrF, Pensjonistpartiet, Senterpartiet og Venstre på bekostning av Ap, SV og Rødt, som også fikk 22 av de 45 nye representantene.

Med MDG som avgjørende tunge på vektskåla, blir det dermed Senterpartiet (Torvild Sveen) som overtar Gjøviks ordførerklubbe med Høyres Svein Håvar Korshavn som varaordfører.

Ap-ordfører: - Svært overraskende
- Dette er for meg svært overraskende. Jeg fikk vite dette i dag tidlig, og hadde trodd at vi skulle komme til enighet. Vi var til og med innstilt på å gi Sp ordføreren, sier sittende Ap-ordfører Bjørn Iddberg til NRK Oppland.

Dagbladet har ikke fått kontakt med verken  Anlaug Seljevold eller fylkesleder i Oppland MDG, Halvard Klevmark.

MDGs partisekretær Lars Gaupset har heller ikke noe svar på hvorfor den nye kommunestyrerepresentanten valgte side som hun gjorde - eller hvilke saker hun har fått bedre gjennomslag for hos de blå enn de røde.

- Jeg har rett og slettet ikke funnet ut hvem hun har rådført seg med i partiet sentralt - hvis hun har gjort det, sier partisekretæren til Dagbladet.

Her er hele det nye kommunestyret i Gjøvik.  Og her er programmet Gjøvik MDG har gått til valg på.

Helomvending - og nytt møte
Torsdag kveld kom helomvendingen og ny forvirring om hvilke partikonstellasjoner som skal styre Gjøvik de neste årene.

Etter et styremøte meddelte De Grønne at samarbeidsavtalen ikke er gyldig fordi partiet bar hadde hatt en representant til å underskrive. Og ifølge styret må de være to underskrifter på vegne av MDG.

Overfor Oppland Arbeiderblad skyldte MDG på at forhandlingene hadde skjedd seint på kvelden under stort press.

Og talsperson Yngve Brateng Fjeldstad la til at de 20 samarbeidspunktene ikke reflekterte MDGs politikk.

Nye møter fredag
Fredag kom neste trekk. MDGs talsmann benekter at forhandlingene er brutt, og både Senterpartiet og MDG i Gjøvik skal ha styremøter fredag kveld, ifølge Oppland Arbeiderblad.

— Vi skal ta det mandatet vi har fått av velgerne og bruke makta vår til å få grønn politikk. Det skal vi ta alvorlig, sa stortingsrepresentantog partileder Rasmus Hansson til NTB før det ble kjent at MDGs første vipperepresentant hadde havnet på blå side.

I tillegg til de 13 kommunene der blokkene er klare etter mandagens valg, har partisekretær Lars Gaupset beregnet at det er om lag 60 kommuner i tillegg der partiet kan komme på vippen - avhengig av hvilke andre partier som blir enige om å samarbeide.

Moss og Bodø
I Moss kan partiets to representanter avgjøre om ordfører Tage Pettersen (H) får fortsette. I Bodø er det dødt løp med 19 mandater i rød og blå blokk, og MDGs ene representant kan tippe flertallet i begge retninger.

I andre kommuner åpner etablerte partier for samarbeid utenfor de tradisjonelle blokkene. På Nesodden, der MDG fikk 13,2 prosent av stemmene og fire mandater på vippen, holder Arbeiderparti-ordfører Nina Sandberg døren åpen også for Høyre.

 - Vi snakker naturligvis med alle parter, og siden Høyre ser ut til å berge sju mandater er jo det også en mulighet, sier Sandberg til Amta.

I tillegg til Nesodden, fikk MDG over 10 prosent oppslutning i Vardø, Aurland og Lebesby, skriver NTB.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media