Første Guantanamo-rettsak starter mandag

Osama bin Ladens sjåfør er førstemann ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag skal den første krigsforbrytelsesrettsaken i Guantanamo Bay fangeleir starte. Det skriver New York Times.

Den anklagede er ingen ringere enn Osama bin Ladens sjåfør, Salim Hamdan. Dommer James Robertson i Washington distriksrett slo i dag fast at Hamdans militærrettsak likevel skal gjennomføres.

En avgjørelse i høyesteretten i juni satte disse planene i fare. Den sa nemlig at fangene i Guantanamo kan utfordre arrestasjonen sin i føderal rett.

Robertsons avgjørelse rydder vei for den første rettsaken for en Guantanamo-fange siden fangeleiren ble åpnet i 2002. Rettsakene har blitt utsatt i årevis blant annet fordi rettsaler fant rettslige feil i de foreberedte sakene.

Dommer Robertson bemerket at denne saken kun gjelder for Hamdan og ikke betyr at alle rettsakene som venter for de andre fangene fra Guantanamo kommer til å gjennomføres med det første.

Tirsdag var Salim Hamdan i retten og fortalte om forholdene i Guantanamo. Han beskrev blant annet hvordan han fikk en ryggskade da han ble transportert til Guantanamo med fly mens han var bundet, hvordan han ble seksuelt trakassert av en kvinnelig forhører, og at alt han ønsket var å komme tilbake til Camp 4 hvor fangene får lov til å bo sammen.

Hamdan er tiltalt for konspirasjon og for å ha støttet terrorisme. Han risikerer å dømmes til fengsel på livstid.

SKAL DØMMES: Etter seks år i Guantanamo.