Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Første horetiltale - mot transvestitt

En 36 år gammel mann fra Latin-Amerika er tiltalt for å ha operert som hore i Oslo. Det er første gang her i landet at det er reist tiltale på dette grunnlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prostitusjon er ikke straffbart i Norge, men 36-åringen skal ha brutt norsk lov som hore fordi han manglet arbeidstillatelse.

Det rettslige grunnlaget for tiltalen er et juridisk notat fra Utlendingsdirektoratet (UDI) til norsk politi, som konkluderer med at prostitusjon er å anse som arbeid, etter det Dagbladet får opplyst.

Oslo-politiet vil under straffesaken i byretten også legge ned påstand om at den antatte fortjenesten på mannens påståtte prostitusjon, utregnet til 20 000 kroner, blir inndratt til fordel for statskassa.

Det var politimester Per M. Nymoen i Vadsø som ba om det omtalte notat fra UDI. Bakgrunnen var russiske jenter som kommer over grensa, og i perioder driver prostitusjon i Finnmark.
- Men vi har aldri bøtelagt noen på denne bakgrunn, sier politimester Nymoen.

Politiinspektør Sveinung Sponheim i Oslo-politet bekrefter ovefor Dagbladet at de ikke har hatt liknende saker tidligere ved kammeret.

- Vi måtte henvende oss til politiet i Vardø for å få UDI-notat til bruk i vår sak, sier han.

I kvinneklær

Ifølge tiltalen skal 36-åringen har operert som prostituert i Oslo fra 20. oktober til 24. november i fjor. Politiet slo til etter spaning.

36-åringen nekter straffskyld, og straffesaken av prinsipiell karakter kommer etter planen opp i Oslo byrett i løpet av vinteren.

Mannen skal ha operert i kvinneklær under seansene som Oslo-politiet nå mener er å anse som arbeid.
En juridisk vurdering fra UDI for i utgangspunktet å få klarlagt det rettslige grunnlaget for å straffe de såkalte russerhorene i Finnmark, blir nå paradoksalt nok for første gang brukt i en straffesak mot en mannlig prostituert fra Latin-Amerika.

Politiinspektør Sponheim sier at dette er en tilfeldighet - og samtidig et bevisspørsmål. Påtalemyndigheten mener bevisene er gode nok til å få dømt 36-åringen for å ha drevet prostitusjon uten å ha arbeidstillatelse.
Oslo-politiet ila mannen 3. desember i utgangspunktet ei bot på 2000 kroner. Dette ut fra hans antatte økonomiske evne, i tillegg til inndragningen av påstått fortjeneste på 20 000 kroner. Dette nektet mannen å godta, og på denne bakgrunn havnet saken i Oslo byrett.

Oslo-politiet vil også utvise 36-åringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!