PÅ FLUKT: Ifølge Kirkens Nødhjelp krysser hver dag over 1000 mennesker grensa fra Somalia inn i Etiopia. De flykter fra tørke og konflikt. Denne familien har reist 110 km til fots for å nå grensen. Reisen tok fem dager. Foto: Kirkens Nødhjelp
PÅ FLUKT: Ifølge Kirkens Nødhjelp krysser hver dag over 1000 mennesker grensa fra Somalia inn i Etiopia. De flykter fra tørke og konflikt. Denne familien har reist 110 km til fots for å nå grensen. Reisen tok fem dager. Foto: Kirkens NødhjelpVis mer

Første hungersnød i Afrika siden 1984

FN oppjusterer katastrofen på Afrikas horn. En halv million barn kan dø av sult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN oppjusterer i dag sultkatastrofen på Afrikas horn til hungersnød. Det er flere områder i Somalia som nå blir erklært som hungersnødområder, som er det  høyeste katastrofenivået i verdensorganisasjonen.

Totalt er 10 millioner mennesker berørt og i akutt behov for nødhjelp, av dem har over tre millioner inne i Somalia behov for umiddelbar nødhjelp, ifølge Kirkens Nødhjelp. Ett av tre barn i Somalia lider av underernæring, ifølge FN.

Hungersnød erklæres når det dør minst to mennesker per 10 000 av sult hver dag, samt at barn under fem år har minimum 30 prosent underernæring. I de verste områdene er dødstallene ti ganger høyere enn dette kravet.

Totalt er 500 000 barn på Afrikas horn i fare for å dø av hunger. I Somalia, som er hardest rammet, er ett av ti barn i akutt fare for å dø som følge av hungersnøden, opplyste Internasjonale Røde Kors i forrige uke. Kornprisene er to til tre ganger så høye som bare for et år siden og høye oljepriser gjør situasjonen enda verre.

Det er første gang siden 1984 at FN erklærer hungersnød i Afrika, skriver Daily Telegraph. Da døde nesten en million etiopiere av sult.

- Menneskeskapt Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, var i Somalia i forrige uke. Han møtte flere familier som forsøkte å flykte over til nabolandene for å komme seg til flyktningleirer. Kirkens Nødhjelp ferdigpakker nå vann og sanitærutstyr til 10 000.

I SOMALIA: Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp var i Somalia i forrige uke. Her er han sammen med Gaim Kebreab, områderepresentant for Kirkens Nødhjelp I Kenya og Somalia, og peker ut de verst rammede områdene. De utgjorde det første internasjonal besøk i byen Dolo i Gedo-provinsen, Somalia på over ett år. Her rammer tørken aller hardest, ifølge eksperter.
 Foto: Kirkens Nødhjelp
I SOMALIA: Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp var i Somalia i forrige uke. Her er han sammen med Gaim Kebreab, områderepresentant for Kirkens Nødhjelp I Kenya og Somalia, og peker ut de verst rammede områdene. De utgjorde det første internasjonal besøk i byen Dolo i Gedo-provinsen, Somalia på over ett år. Her rammer tørken aller hardest, ifølge eksperter. Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer

- Jeg møtte en familie i en grenseby til Etiopia, de hadde gått i dagevis og mistet tre familiemedlemmer. Både voksne og barn så utslitte ut. Litt inne i landet kunne jeg registrere at buskapen var strøket med, både kameler og geiter, forteller Sommerfeldt til Dagbladet.

- Det har vært tørke i et drøyt år, det er det som har bikket katastrofen over.

- Sterke stater klarer jo å takle tørke uten at det blir hungersnød, hvilken rolle spiller de politiske myndighetene her?

- Vi sier i Kirkens Nødhjelp at tørken skyldes været, mens hungersnød skyldes nasjonale og globale forhold. Vi har blitt spurt hvorfor vi ikke har alarmert tidligere, men det som gjorde det siste utslaget var at det heller ikke kom regn i april eller mai.

USA var den største bidragsyteren til hjelpearbeid i Somalia inntil 2009. Siden den gang har USA kuttet bistanden med 88 prosent på grunn av al-Shabaabs stilling i landet. al-Shabaab regnes som en terrororganisasjon med tilknytning til al-Qaida.

Sint på USA Atle Sommerfeldt nevner tre grunner til at krisa nå har nådd hungersnød-status.

VENTER: Kobe flyktningleir på grensa mellom Etiopia og Somalia huser 25 000 mennesker som venter på å komme til Etiopia. Nøden driver menneskene fra sine hjem i jakt på mat og rent vann. Foto: Roberto Schmidt/AFP/Scanpix
VENTER: Kobe flyktningleir på grensa mellom Etiopia og Somalia huser 25 000 mennesker som venter på å komme til Etiopia. Nøden driver menneskene fra sine hjem i jakt på mat og rent vann. Foto: Roberto Schmidt/AFP/Scanpix Vis mer

- For det første er det strid mellom to parter i Somalia, overgangsregjeringen og al-Shabaab. Det i seg selv har gjort det krevende. For det andre har ikke al-Shabaab ønsket internasjonale hjelpeorganisasjoners hjelp og de står sterkt på landsbygda. Samtidig har USA nektet at amerikanske bistandsmidler skal gå inn i disse områdene, det har ført til at matvareprogrammet  har hatt små ressurser til rådiget, sier Sommerfeldt.

- Alle disse tre grunnene er koblet til menneskelig adferd. Denne kombinasjonen av vær og menneskeskapte forhold gjør meg både fortvilet og sint.

- Hvem er du sint på?

- Jeg er sint på myndighetene i de landene og områdene som nå er rammet. Og jeg er sint på myndighetene i USA, fordi de har latt den politiske vurderingen av al-Shabaab gå foran de humanitære utfordringene. Demokratiske land skal alltid prioritere det humanitære.

Trenger penger - Hva kan Norge og nordmenn gjøre for å hjelpe?

- For oss er det viktig å si at Utenriksdepartementet må respondere på oppgraderingen og øke bevilgningene betydelig. Norge bør også øke sin innflytelse for å få en politisk løsning i Somalia. Afrikas horn er det området i Afrika der Norge har størst politisk og diplomatisk kompetanse på Afrika. Det er et langsiktig og ikke så synlig arbeid.

UNDERERNÆRT: En somalisk mor sørger for at barnet sitt for en kopp med mat i en flyktningleir inne i Somalia. Barn som rammes av alvorlig underernæring vil få problemer i årevis på grunn av manglende utvikling. En hel generasjon somaliere vokser nå opp uten å få tilstrekkelig næring. Foto: Mustafa Abdi/AFP/Scanpix
UNDERERNÆRT: En somalisk mor sørger for at barnet sitt for en kopp med mat i en flyktningleir inne i Somalia. Barn som rammes av alvorlig underernæring vil få problemer i årevis på grunn av manglende utvikling. En hel generasjon somaliere vokser nå opp uten å få tilstrekkelig næring. Foto: Mustafa Abdi/AFP/Scanpix Vis mer

- Akkurat nå trenger også Kirkens Nødhjelp og andre organisasjoner mer penger for å møte hungersnøden, sier Sommerfeldt.

Afrika står overfor den største katastrofen på en generasjon, men mangler altså penger til mat og sikkerhet for å få maten fram til de sultne. En hjelpearbeider sier til avisa Daily Telegraph at det bare er én måte å skaffe nok penger.

- Selv om man er mer kreativ enn man noen gang tidligere har vært, som med Live Aid, er det ikke nok. Eneste måten er at regjeringer over hele verden går sammen for å hjelpe.

Kirkens Nødhjelp har så langt fått inn 850 000 kroner fra private/individuelle givere, og det fortsetter å stige. De opplyser også at det er en svært krevende situasjon for bistandsarbeidere, med fare for kidnappinger.