Første kneik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I glansen av nye meningsmålinger som bekrefter hans sterke stilling i opinonen, holdt statsminister Kjell Magne Bondevik sin avsluttende pressekonferanse for året i går. Neste post på hans program er nyttårstalen. Ingen skal bli forundret om det samme kommer til å skje om ett år også. Kanskje enda flere år. I politikken er undrenes tid ikke over.
  • Høstsesjonen i Stortinget har gått greiere for den nye regjeringen enn de fleste hadde trodd. Mye skyldes den nye budsjettordningen. Uten den hadde det blitt mye verre å få vedtatt kontantstøtten og tillegget til minstepensjonistene, som har vært regjeringens fanesaker. Grunnen var at et stort flertall på Stortinget ikke ønsket å kaste regjeringen allerede i høst. Da måtte de svelge de to omstridte og kostbare reformene. Helt på tampen av sesjonen har det vist seg at heller ikke Arbeiderpartiet ønsker å komme tilbake til makten. Både landet og partiet har godt av en hvilepause, har Thorbjørn Jagland sagt. Det er uvante toner fra et parti som ellers har hevdet at det alltid står klart til å ta regjeringsansvar.
  • Nå er det ikke slik at Bondeviks videre vei vil være fri for farer. Hans regjering måtte godta et mer ekspansivt statsbudsjett enn den ønsket i en tid da vi heller burde hatt en viss innstramming i privat etterspørsel. Derfor er det lagt enda større ansvar på partene i lønnsoppgjøret enn vanlig. Hvis vårens oppgjør går av skinnene, må regjeringen foreslå upopulære tiltak. Det kan bli en vanskelig operasjon for en regjering med et så tynt parlamentarisk grunnlag.
  • Men den virkelige styrkeprøven kommer først til høsten, når regjeringen Bondevik skal legge fram sitt første budsjett med sentrumsprofil. Det er da løftene om å vise fram et selvstendig politisk alternativ skal innfris. I forhold til styrken i Stortinget har regjeringen i løpet av sin korte levetid oppnådd resultater den kan være fornøyd med. Utpå nyåret vil det være glemt. Men det er da denne regjeringen må vise hva den duger til.