Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Første koala født siden skogbrannen

Full jubel i australsk naturreservat. - Navnet skal symbolisere håp, sier dyrepasserne.

RØRENDE: Den lille koalababyen Ash gir nytt håp for Australias dyreliv. Reporter: Christian Wehus. Video: Australian Reptile Park. Vis mer

Mange husker de hjerteskjærende bildene av brannskadde koalaer i Australia, da skogbrannene herjet for noen måneder siden. Videoen av Toni Doherty som redder den lille koalaen Lewis, var blant dem som gikk viralt. Mange sørget da det seinere ble kjent at han måtte bøte med livet på grunn av de store brannskadene.

Ifølge CNN, som viser til en rapport fra organisasjonen International Fund for Animal Welfare (IFAW), er det estimert at minst 5000 koalaer døde i skogbrannene. Arten står i fare for å bli utryddet.

Men nå jubles det i naturreservatet Australian Reptile Park etter at deres første koala for sesongen er født. Det er også den første som er født i reservatet siden skogbrannene herjet.

Skal symbolisere håp

Nyheten delte naturreservatet selv på sin Facebook-side tirsdag.

- Vi har en spesiell nyhet å dele med dere … Vår aller første koala for denne sesongen har hoppet ut av morens pung for å si hallo, skriver de.

Videre skriver de at dyrepasserne har valgt å kalle den lille koalaen Ash, som betyr aske på engelsk. Det for å symbolisere håp for framtida til det australske dyrelivet etter brannene.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Naturreservatet har vært stengt i lang tid som følge av coronapandemien, men skriver at de er klare til å åpne igjen førstkommende mandag. I løpet av lockdown-perioden har dyrepasserne delt videoer fra reservatet på sosiale medier. Disse er sett av flere millioner som har ønsket å bli kjent med dyrene, skriver CNN.

«Funksjonelt utdødd»

De katastrofale skogbrannene i Australia herjet fra november i fjor, til februar i år. Ifølge den australske koalastiftelsen skal arten være «funksjonelt utdødd», fordi 80 prosent av dens naturlige habitat er blitt ødelagt av brannene som herjet i delstatene Queensland og New South Wales.

KOALA: Da skogbrannene herja som verst, var koalaene blant dyrene som fikk lide. Nå skal flere av brannofrene slipper løs i det fri igjen. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I anledning rapporten til IFAW, fortalte representant Josey Sharrad til CNN at koalaer er spesielt utsatt i skogbranner.

- De beveger seg sakte, og bor i eukalyptustrær som tar lett fyr og brenner raskt. Når brannene treffer hjemmet deres, rekker de ofte ikke rømme.

Australske frivillige jobbet på spreng for å redde så mange skadde dyr som mulig, og sykehus hjalp til ved å ta inn dyr som var utrydningstruet. Eksperter har anslått at så mange som 1,5 milliarder dyr kan ha dødd i brannene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!