Første løfte er innfridd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter en av tidenes lengste regjeringsforhandlinger, la de rødgrønne fram en Soria Moria-erklæring uten store overraskelser. Den nye regjeringens politiske plattform innfrir dermed på papiret den kursendringen i norsk politikk de tre partiene lovet i valgkampen. Det skjer gjennom økt satsing på felleskapsløsninger, velferd og miljø.

De tre partilederne var nesten demonstrativt begeistret over å ha kommet i mål. Det har de grunn til å være. Det har vært tøffe forhandlinger mellom tre partier som aldri før har samarbeidet i regjering. Styrkeforskjellen mellom dem har tvunget fram smertefulle, men realistiske kompromisser. Når de har lykkes, har de innfridd sitt viktigste løfte til velgerne; å danne en flertallsregjering. Det i seg selv er en seier.

Hvert enkelt parti har selvsagt ikke fått like stort gjennomslag for sitt program. Slik måtte det bli. Ikke overraskende var det SV som måtte fire på noen sentrale områder, ikke minst når det gjelder oljeutvinning i nord. Lofoten blir vernet de neste fire årene, men blir ikke petroleumsfri sone. Den nye regjeringen vil ta endelig stilling til hvilke områder i Barentshavet som skal åpnes når konsekvensanalysen foreligger. Den kampen taper heldigvis SV. Men vektlegging av teknologi og miljø gir etter vår mening et fornuftig grunnlag både for vern og utvikling.

Utenriks- og sikkerhetspolitikken ligger fast. Selv om det heter at norske stykker skal trekkes ut av Enduring Freedom i Afghanistan, vil engasjementet videreføres og økes gjennom Nato-ledete ISAF. Det er gledelig at den nye regjeringen varsler en mer aktiv utenrikspolitikk, ikke minst i forhold til Europa. Det skal heller ikke mye til sammenlignet med den utgående regjeringens passivitet.

Det ligger mange kostbare løfter i regjeringserklæringen. Handlingsregelens far, Jens Stoltenberg, forsikret igår at den skal overholdes. Det kan bli en utfordring for finansminister Kristin Halvorsen. De tøffe forhandlingene er langtifra over for de rødgrønne. Det er nå de begynner for alvor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer