Første møte mellom israelerne og palestinerne beskrives som positivt

Men av møteinnholdet er stort sett bare menyen kjent.

FØRSTE MØTE PÅ TRE ÅR: I går møttes forhandlere fra Israel og Palestina til de første direkte samtalene på nesten tre år. Samme dag var USAs utenriksminister John Kerry vert for en iftar-middag med partene. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB scanpix
FØRSTE MØTE PÅ TRE ÅR: I går møttes forhandlere fra Israel og Palestina til de første direkte samtalene på nesten tre år. Samme dag var USAs utenriksminister John Kerry vert for en iftar-middag med partene. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første møtet mellom forhandlere fra Israel og Palestina i Washington foregikk i en «positiv tone». Men av møteinnholdet er stort sett bare menyen kjent.

Israelske og palestinske forhandlere møttes til de første direkte samtalene på nesten tre år i Washington mandag kveld og fortsetter arbeidet tirsdag.

- Atmosfæren var positiv, sier sjefforhandler og justisminister Tzipi Livni fra Israel.

- Alle emner er på bordet, men vi bestemte oss for at det som ble sagt, forblir i forhandlingsrommet, sier hun til israelsk radio.

Menyen På bordet var også et tradisjonelt, muslimsk måltid som markerte starten på samtalene. Bønnesuppe, havabbor og mango-iste sto på menyen, og detaljene fra de innledende forhandlingene var stort sett begrenset til spiseseddelen.

USAs utenriksminister John Kerry, som gjennom sitt skytteldiplomati har lagt ned en iherdig innsats for å få Livni og Erakat med på å i det hele tatt møtes, ønsker å holde detaljene fra samtalene hemmelig.

Symbolsk Nyhetsbyrået AFP beskriver middagen som en symbolsk stund preget av fred og toleranse. Møtene i Washington er en innledende runde som Kerry håper skal lede til nye fredsforhandlinger i en fastlåst fredsprosess.

Israelske Livni og hennes palestinske motpart Saeb Erakat satt ved siden av hverandre rundt middagsbordet i det amerikanske utenriksdepartementets elegante Thomas Jefferson-rom mandag kveld.

Kerry var vert for iftar-middagen, som for muslimer under ramadan markerer slutten på fasten ved solnedgang.

Vanskelig Både Israel og Palestina tonet ned utsiktene til noe gjennombrudd før de møttes til direkte samtaler i USA.

Palestinerne sier at ingen forhandlinger kan begynne før det er helt klart at de skal dreie seg om en framtidig palestinsk stat basert på 1967-grensene. Samtidig er flere medlemmer av Netanyahus regjering imot alle forhandlinger som innebærer at Israel må oppgi land og gi det tilbake til palestinerne.

Livni innrømmer at det er uenighet innad i den israelske regjeringen.

- Det er ministre som ikke ønsker en avtale, sier hun.

(NTB)