Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Første nasjonalforsamling siden 1991 for Somalia

En somalisk nasjonalforsamling ble innsatt i dag, den første siden staten i praksis gikk i oppløsning i 1991.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen skal fungere i en overgangsfase fram til det skal holdes valg om tre år, og innsettingen i dag var et viktig skritt i en forsoningsprosess for Somalia.

Forsoningsprosessen ledes av den lille nabostaten Djibouti, der det har vært forhandlinger siden mai for å finne en måte å få slutt på anarkiet i Somalia på.

Det ble enighet om sammensetningen av nasjonalforsamlingen etter harde forhandlinger mellom delegater utpekt av Somalias klaner.

Somalia har ikke hatt en sentraladministrasjon siden tidligere president Mohamed Siad Barre ble avsatt i 1991, og kontrolleres nå av rivaliserende klaner og krigsherrer. Den første store oppgaven for den midlertidige nasjonalforsamlingen blir å utnevne en president for Somalia, som igjen skal danne en regjering.

I sitt forsøk på å skape ro og orden i Somalia har Djiboutis president Ismael Omar Guelleh lagt vekt på å sette Somalias krigsherrer på sidelinjen, og heller fokusere på det sivile samfunnet og trekke inn somaliere som er i utlendighet. Noen av Somalias mektigste krigsherrer har truet med å forpurre gjennomføringen av fredsprosessen.

Samtidig som den nye nasjonalforsamlingen ble innsatt, ble det meldt at 11 mennesker ble drept og 20 skadd i harde kamper mellom to rivaliserende militsgrupper i regionen fredag. Ifølge avisen Xog-Ogaal ble kampene utløst av uenighet om nødhjelpsmat mellom Hawadle- og Gaaljeel-klanene i byen Beled Weyne. (NTB)