Første nedgang i polsalget på 17 år

- Flere butikker og fleksible åpningstider, krever Vinmonopol-direktøren.

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix.
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinmonopolet ligger an til en salgssvikt for første gang på 17 år.

Økt taxfreesalg og svenskehandel tar kunder.

Etter jevn salgsvekst i antall liter fra 2000 til 2009, har salget flatet ut etter 2010.

Svikten har tiltatt inneværende år og i år har polet måttet konstatere røde tall i halvparten av årets uker. Sist gang året måtte gjøres opp med minustall for Polet var i 1996, skriver Aftenposten.

Ber regjeringen om hjelp Administrerende direktør i Vinmonopolet, Kai Henriksen, sier situasjonen er urovekkende, og ber den nye regjeringen komme til unnsetning.

- Polets rolle som alkoholpolitisk instrument er utfordret, og polets legitimitet er truet. Vi mister andel av omsetningen av alkohol i Norge. Dette er en situasjon som ikke kan fortsette og som den nye regjeringen nå bør se alvorlig på, sier Henriksen.

Han tror ikke at forslagene fra den nye regjeringen om å åpne for salg på julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften vil ha stor betydning:

- Det vil bare fordele omsetningen over flere dager, og gi økte kostnader.

Flere butikker Ifølge Vinmonopolet er det to hovedårsaker til salgssvikten: Den voldsomme økningen i taxfreesalget og jevnt voksende grensehandel.

- Vi må satse på å bruke de instrumentene vi har til rådighet: Bedre tilgjengelighet gjennom flere butikker, og innføre åpningstider tilpasset lokale behov, sier Henriksen.

(NTB).