Første nordkoreanske missiltest på halvannet år

Skal ha avfyrt flere kortdistansemissiler.

North Korean leader Kim Jong Un attends a wreath laying ceremony at a navy memorial in Vladivostok, Russia April 26, 2019.  REUTERS/Shamil Zhumatov     TPX IMAGES OF THE DAY
North Korean leader Kim Jong Un attends a wreath laying ceremony at a navy memorial in Vladivostok, Russia April 26, 2019. REUTERS/Shamil Zhumatov TPX IMAGES OF THE DAYVis mer

Nord-Korea skal ha avfyrt flere missiler i retning Japanhavet klokka 09.06 lørdag morgen lokal tid, melder nyhetsbyrået Yohnhap.

Missilene skal ha blitt avfyrt fra byen Wonsan, på den nordkoreanske østkysten.

Nord-Korea «avfyrte flere runder med uidentifiserte missiler fra den østlige kystbyen Wonsan i den nordøstlige retningen mellom 09.06 og 09.27 i dag», heter det i en uttalelse fra det nordkoreanske militæret.

- Vi er klar over hva Nord-Korea har gjort i kveld. Vi fortsetter med den nødvendige overvåkningen, sier Sarah Sanders, pressesekretær ved Det hvite hus.

Sørkoreanske og amerikanske myndigheter «analyserer detaljer om missilet».

Missilene skal ha flydd fra 70 til 100 km, noe som gjør at de defineres som kortdistansemissiler. De har blitt avfyrt i retning Japan. I en uttalelse sier Japans forsvarsminister at missilene ikke var i nærheten av Japans kyst, og at Japan ikke står overfor noen trussel.

Første test siden 2017

Skulle det vise seg at de har gjennomført en missiltest, vil det være den første siden november 2017. Den gang prøveskjøt nordkoreanerne et langtrekkende missil de selv hevdet kunne nå hele USA.

Men etter dette ble det stille fra Kim Jong-un og hans undersåtter. I mars 2018, under oppladningen til den første toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un, lovet den nordkoreanske lederen at de ikke skulle gjennomføre flere missiltester mens de to landene var i dialog.

Det løftet holdt nordkoreanerne. Ifølge nyhetsbyrået AP gjaldt lovnaden bare atomtester og interkontinentale missiler, så lørdagens test vil ikke være et brudd med det nordkoreanerne har lovet.

Leder for koreanske studier ved Center for the National Interest i Washington, Harry J. Kazianis, sier til CNN at man ikke bør la seg sjokkere av at Nord-Korea nå avfyrer kortdistansemissiler.

- Pyongyang er åpenbart frustrert med utfallet av toppmøtet med Washington i Vietnam, og at det ikke førte til noe gjennombrudd. Det virker også åpenbart at Nord-Korea er sinte på grunn av det som ser ut til å mangel på fleksibilitet fra Trump-administrasjonen når det gjelder å lette sanksjonene, sier Kazianis, og legger til:

- Det ser ut som Kim har bestemt seg for å minne verden - og spesielt USA - om at hans våpenkapasitet vokser dag for dag.

Den nye missiltesten kommer to måneder etter at Kim og Trumps andre toppmøte endte resultatløst. De to lederne kom ikke to noen avtale.

- Jeg og utenriksminister Mike Pompeo tenkte at det ikke var en god idé å signere noe. Vi tilbrakte mye tid med Kim. Han er litt av en fyr. Litt av en karakter. Vårt forhold er veldig bra, og vi hadde noen alternativer, men denne gangen valgte vi å ikke signere noe. Vi hadde noen interessante og produktive dager og det var flere alternativer på bordet, men noen ganger må du bare gå vekk, sa Trump etter møtet.

I etterkant av møtet viste også nye satelittbilder at Nord-Korea var i ferd med å gjenoppbygge rakettbasen Sohae, som ble begynt demontrert i fjor sommer.

Det er ved dette anlegget Nord-Korea har utviklet og testet motorer som bruker flytende brensel til missiler som blant annet kan nå USA.

«Nytt ultramoderne våpen»

Lørdagens missiltest er uansett den første testen etter at Trump og Kim ble enige om å møtes for første gang.

Men også i november i fjor kom det tegn på at nordkoreanerne ikke har gitt seg helt med testing av nye våpen.

Da ble det hevdet fra Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå at Kim Jong-un selv hadde vært til stede i forbindelse med en test av et «nytt ultramoderne våpen».

Det ble ikke gitt noen detaljer om akkurat hva slags våpen det var snakk om.

Samme uke gikk amerikanske forskere ut og hevdet at Nord-Korea hemmeligholder minst 13 rakettbaser som kan skjule flyttbare missiler som kan utstyres kjernefysiske stridshoder.