REGN MED KONTROLL: Det er mye politi i gatene i Strömstad i dag og man må regne med å bli stoppet for kontroll. Personene på bildet har ingenting med den omtalte arrestasjonen å gjøre. Foto: John Terje Pedersen
REGN MED KONTROLL: Det er mye politi i gatene i Strömstad i dag og man må regne med å bli stoppet for kontroll. Personene på bildet har ingenting med den omtalte arrestasjonen å gjøre. Foto: John Terje PedersenVis mer

Første nordmann kastet i fyllearresten før klokka 11

- Han var full og dum, som vi pleier å si her i Sverige, sier Strömstad-politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


STRÖMSTAD/OSLO (Dagbladet): SISTE: I 13.30-tida opplyser politiet i Strömstad at seks eller sju nordmenn er plassert i fyllearresten.

- Alle tilfellene handler om fyll, sier platssjef Henric Rörberg i politiet til Dagbladet.

Han forteller at det begynner å ta seg opp veldig med mennesker i gatene og alle parkeringsplassene er fulle.

- Men vi har kontroll, sier Rörberg.

Dagbladets fotograf på stedet melder om festing i rolige former. De fleste holder seg i bilene og det er lite utagerende adferd så langt.

Førstemann i burett i 11-tida Strömstad i Sverige har stengt Systembolaget i et forsøk på å begrense fylla når norske ræggere inntar svenskebyen i dag  Skjærtorsdag.

Så langt har det ikke hatt effekt, i alle fall ikke for en nordmann.

- Vi har låst inn den første nordmannen allerede, sier platssjef Henrik Rörberg i Strömstad-politiet til Dagbladet.

- Full og dum Nordmannen ble plassert i fyllearresten like ved 11-tida.

- Han var full og dum, som vi pleier å si her i Sverige. Der får han sitte i fem, seks timer til han blir noe mer edru. Da slipper vi ham. Det blir ingen bøter, fyllearresten er gratis i Sverige, sier han.

Halden Arbeiderblad skriver at mannen også mistenkes for å ha utøvd vold mot politiet under pågripelsen, så han skal avhøres og risikerer dermed å tilbringe natta hos svenskene.

Politiet forventer cirka 20 000 asfaltglade gjester til byen i løpet av dagen. Det har allerede startet å hope seg opp og Østfold-politiet melder om saktegående rånerkortesjer mot Sverige.

- Erfaringsmessig plasserer vi 25 til 30 nordmenn i fyllearresten, men i år regner vi med det blir flere siden det er så fint vær, sier Rörberg til Dagbladet.

Men klokka 11.00, det er vel litt tidlig?

- Nei, det er sånn det er på denne dagen. Helt normalt, svarer platssjefen.

På taket i fart Operasjonsleder Terje Lindahl i Østfold politidistrikt sier at tendensen de siste åra er at ikke bare østfoldinger tar seg til Halden og over på de svenske veier.

- Vi regner med at bilister fra hele Østlandet, samt nedover Sørlandet, kommer. Så langt har det vært veldig rolig for vårt vedkommende, sier han.

For kollegene hans i Follo politidistrikt har dagen startet noe mer hektisk.

NTB melder at politiet måtte gripe inn mot rånernes urinering og uro i formmiddag.

I tillegg skal folk som satt på taket av en bil i fart ha kastet ei flaske som ødela frontruta på en annen bil.

Det var rett før klokka ti torsdag at en politipatrulje i Vestby kom over sju-åtte biler med det som omtales som rånere på vei mot Strömstad. Samtlige ble bortvist fra stedet på grunn av uro, fyll og urinering, opplyser operasjonsleder Øyvind Thoresen i Follo politidistrikt.

Omtrent samtidig meldte en person om at vedkommende var blitt forbikjørt av en «kortesje» med rånere i Eidsberg. På en av bilene satt det folk på taket, og en av disse kastet ei flaske som ødela vedkommendes frontrute, melder NTB.

Svensk politi i Norge Når festlighetene er over i Strömstad pleier rånerne å ta seg tilbake til Halden for å fortsette festen.

For første gang får de følge av svensk politi.

- Svensk politi har begrense politimyndighet i Norge. Fire politifolk skal være i Halden. De har den beste oversikten over folk fra tidligere på dagen, sier Lindahl i Østfold-politiet.

To norske politimenn er også i Sverige i dag for å følge utviklingen.

Dagbladet følger utviklinga utover dagen.

PÅSKEPILS: Nordmennene har startet sin innfart til Strömstad. Første nordmann ble plassert i fyllearresten i 11-tida i dag. Personene på bildet har ingenting med arrestasjonen å gjøre. Foto: John Terje Pedersen
PÅSKEPILS: Nordmennene har startet sin innfart til Strömstad. Første nordmann ble plassert i fyllearresten i 11-tida i dag. Personene på bildet har ingenting med arrestasjonen å gjøre. Foto: John Terje Pedersen Vis mer