Forsvant sporløst:

Første nye «spor» etter Terje på åtte måneder

Hund markerte 300 meter fra bilen på svensk militærøy.

FORSVINNINGSMYSTERIET: Terje Johansen kjørte hjemmefra i Nykirke i Horten 30. november i fjor. Nå har en sporhund markert 300 meter fra der bilen ble funnet sør for Stockholm. Foto: Privat.
FORSVINNINGSMYSTERIET: Terje Johansen kjørte hjemmefra i Nykirke i Horten 30. november i fjor. Nå har en sporhund markert 300 meter fra der bilen ble funnet sør for Stockholm. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Et nytt spor kan ha dukket opp i et av de store forsvinningsmysteriene i Skandinavia siden i fjor.

En sporhund har markert for «noe» om lag 300 meter fra der bilen til Terje Johansen (61) fra Nykirke ved Horten kjørte seg fast i terrenget 1. desember i fjor på den militære øya Muskö 80 kilometer sør for Stockholm.

Nå er leteorganisasjonen Missing People engasjert i søket etter den savnede nordmannen.

Det kommer fram om forsvinningen torsdag kveld i det svenske TV-programmet «Efterlyst».

- Familie og venner av Terje Johansen ble varslet tidligere på dagen om det nye momentet i TV-programmet, opplyser politiførstebetjent Hilde Loftesnes i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Troms ble Stockholm

Terje Johansen kjørte hjemmefra 30. november i fjor for å overta et hus han hadde kjøpt i Årviksand på Skjervøy i Troms.

Via planlagt kjørerute gjennom Sverige hadde han 1800 kilometer å kjøre mellom Horten og Skjervøy.

Dagen etter ble bilen funnet forlatt på et «merkelig» sted i skogen på den overvåkede militærøya Muskö - 1600 kilometer ute av kurs i forhold til målet i Troms.

LYSERØD RUTE var planlagt Horten - Troms, resultatet ble bråstopp ved Østersjøen sør for Stockholm. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet.
LYSERØD RUTE var planlagt Horten - Troms, resultatet ble bråstopp ved Østersjøen sør for Stockholm. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet. Vis mer

Siden da har det vært et mer enn åtte måneder langt mysterium hvor det er blitt av Terje Johansen.

Eneste mulighet til å komme seg bort fra Muskö, er gjennom den kameraovervåkede, undersjøiske tunnelen til fastlandet eller med båt. Og båttrafikken var delvis blokkert på grunn av is.

300 meter fra bilen

Kriminalinspektør Lotta Thyni i Stockholm-politiet forklarer om den mulige nye utviklingen i forsvinningssaken:

- «Efterlyst» har engasjert en privatmann med sporhund, som var på Muskö fredag 2. september. Hunden gjorde en markering i terrenget om lag 300 meter nordøst for der bilen ble funnet i bratt og ulendt nedoverterreng i retning sjøen.

- Politiet var der med våre hunder mandag 5. september uten at de gjorde noen markeringer, sier Thyni til Dagbladet.

Politiets hunder var i området rundt bilen seinest i juni uten å gjøre noen markeringer eller funn.

Det er bare en kilometer i luftlinje fra bilen til sjøen i bratt og tilgrodd terreng, så Dagbladet på Muskö tidligere i sommer.

Kriminalinspektøren understreker at hunden ikke gjorde noe funn der den markerte.

GWs spørsmålstegn

- Hvor kommer Missing People inn i bildet?

- Det svenske TV-programmet har engasjert organisasjonen, som går inn i savnet-saker. Politiet har avtalt med Missing People at de skal få informasjon av oss. De har ikke vært i terrenget på Muskö foreløpig.

FORSVUNNET: 30. november 2021 startet Terje Johansen en biltur fra Horten til Troms. Ett døgn seinere ble bilen funnet forlatt på den militære øya Muskö sør for Stockholm. Fem måneder seinere er Terje Johansen fortsatt sporløst borte. Video: Viaplay Efterlyst/kriminalinspektør Lotta Thyni. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Hvordan går det med krimekspert og professor Leif G.W. Perssons rolle i saken?

- Han var på Muskö nylig sammen med politiet, og har fått de opplysningene han har bedt om. Han er ikke ferdig med saken, men har like mange spørsmålstegn som før. Det gjelder blant annet kjøreruta til bilen, der den ble funnet fastkjørt, sier Lotta Thyni.

Politiførstebetjent Hilde Loftesnes sier at norsk politi ikke har fått noen nye opplysninger den siste tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer