Første oppdagelse av ny menneskeape på nesten 90 år. Men den er allerede i fare

Forskere bekrefter funn av en til nå ukjent orangutang-art på den nordlige delen av den indonesiske øya Sumatra.

TAPANULI-ORANGUTANG: Denne apen har fått navnet Pongo tapanuliensis og er nå den mest utrydningstruede menneskeapearten som finnes. Foto: Andrew Walmsley / Handout via Reuters / NTB Scanpix
TAPANULI-ORANGUTANG: Denne apen har fått navnet Pongo tapanuliensis og er nå den mest utrydningstruede menneskeapearten som finnes. Foto: Andrew Walmsley / Handout via Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Nesten 90 år har gått siden sist det ble oppdaget en ny menneskeape. Nå har forskere erklært den såkalte tapanuli-orangutangen som en distinkt art fra andre orangutanger.

Apen har fått det vitenskapelige navnet Pongo tapanuliensis og er nå den mest utrydningstruede menneskeapearten som finnes, konstateres det i en studie publisert i dagens utgave av Current Biology.

- Det er utrolig spennende å kunne jobbe med en helt ny apeart, sier Serge Wich, professor ved Liverpool John Moores University og en av studiens medforfattere, ifølge The Guardian.

En tredje orangutang

Han og de andre forskerne understreker at det må iverkesettes tiltak for å redde dyret, som er nært beslektet med borneoorangutangen og sumatraorangutangen.

Fram til i dag var disse to de to eneste vitenskapelig godkjente orangutangartene.

- Hvis det ikke raskt tas skritt for å redusere nåværende og framtidige trusler og bevare hver eneste gjenværende del av skogen, risikerer vi å bli vitne til både funn og utrydding av en apepart i løpet av én generasjon, skriver forskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer