Første orkan på vei

Årets første orkan i Atlanterhavet, som har fått navnet Elsa, traff det østlige Karibia fredag med kraftig vind og nedbør.

ØDELEGGELSER: Kraftledning som er blåst ned av orkanen Elsa i Cedars på St. Vincent. Foto: Orvil Samuel / AP / NTB
ØDELEGGELSER: Kraftledning som er blåst ned av orkanen Elsa i Cedars på St. Vincent. Foto: Orvil Samuel / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tak ble blåst av, trær knekt og avlinger lagt flate da Elsa feide inn over Barbados og St. Vincent. Skoler, forretninger og flyplasser var stengt.

Orkanen, som foreløpig er i kategori 1, er den første som har rammet Barbados på 60 år, mens St. Vincent fortsatt sliter med å hente seg inn etter flere vulkanutbrudd i april.

Myndighetene på Barbados sier de har fått meldinger om familier som er sperret inne i husene sine, hus som er blåst ned og brudd på strøm og vannledninger, men ingen døde eller alvorlig skadde personer.

På St. Vincent var 90 prosent av befolkningen uten strøm mens stormen herjet. Hus ble ødelagt av jordskred og oversvømmelser, og mange mennesker måtte søke tilflukt i tilfluktssentre.

ORKAN: Iota har truffet Nicaragua:Kategori 4-orkanen Iota nådde land nordøst i Nicaragua mandag og bringer med seg katastrofal sterk vind, enorme mengder regn og fare for stormflo. Foto: AP/ADAN EFRAÍN ARTOLA SCHULTZ Vis mer

Mot Cuba og Haiti

Fra det sørøstlige Karibiske hav er Elsa på vei nordvestover med kurs for Den dominikanske republikk, Haiti, Cuba og Florida.

Orkansenteret i Miami sier at det kan ventes en stormflo på opptil to meter langs sørkysten av Cuba og halvannen meter langs kysten av Hispaniola, som utgjøres av Haiti og Den dominikanske republikk.

Kursen videre nordover avgjøres av hvordan orkanen ter seg over land på Cuba og Hispaniola. Foreløpig tyder beregningene på at den treffer Florida tidlig neste uke, muligens nedgradert til tropisk storm.

Orkanen «Zeta» herjer New Orleans: Orkanen «Zeta» slo inn over New Orleans med regn og sterk vind som blant annet forårsaket strømbrudd for tusenvis, skriver nyhetsbyrået AP. Vis mer

Dårlig nytt i Surfside

Da kan den enten dreie ut i Mexicogolfen eller fortsette oppover langs østkysten av Florida.

En orkan eller kraftig storm ville være dårlig nytt for byen Surfside ved Miami Beach, der redningsarbeidere fortsetter letingen etter savnede i ruinene av en sammenrast boligblokk.

Med Elsa har årets orkansesong startet tidligere enn vanlig. Normalt i de siste 30 årene har den første orkanen kommet midt i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer