Første østfoldulv merket

HOBØL/OSLO (Dagbladet): I går fikk østfoldulven en bedøvelsespil i kroppen. Hvis prøvene viser at den er halvt hund, går den en sikker død i møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likeledes de fem andre ulvene, som har holdt til i kommunene Skiptvedt, Våler, Spydeberg og Hobøl den siste tida. Genprøvene som nå ligger til analyse ved evolusjonsbiologisk institutt ved Universitetet i Uppsala, ventes klare like over nyttår, opplyser Skandinavias fremste ulveforsker, Hans Ellegren, til Dagbladet.

Venter

I påvente av prøveresultatene skal ulvene i Østfold vest for Glomma radiomerkes. I regi av Direktoratet for naturforvaltning og Fylkesmannens miljøvernavdeling i Østfold ble den første av ulvene i går sporet med helikopter og skutt ned med bedøvelsespil. Merkingen av de resterende dyra fortsetter de neste dagene.

Dyra skal ha radiosender på seg slik at de raskt og effektivt kan bli lokalisert og skutt dersom prøvene fra Sverige viser at dyra er halvt hund.

- Flott dyr

Ellegren vil overhodet ikke uttale seg om sannsynligheter overfor Dagbladet. Tidligere har det vært vanskelig å finne spor av hund i de skandinaviske ulvene. Dette - ifølge ekspertene - fordi det trolig ikke har funnet sted noen oppblanding de seinere åra. Dersom dette likevel har skjedd, er det slett ikke sikkert at det lar seg gjøre å spore hundegenene, som til forveksling likner ulvens arvemateriale.

- Dyret var fantastisk flott. Stort og høyreist. Tispa virket kjernesunn og veide 35 kg. For meg ser det ut som en ulv, men vi får vente og se hva prøvene bringer, sier tekniker Jan-Erik Eggen hos Fylkesmannen i Østfold til Dagbladet.

Den unge tispa ble sluppet fri igjen kort etter at merkingen vel var overstått.

DØDEN VENTER: Den vel sju måneder gamle tispa veide 35 kg og ble sluppet fri igjen straks den var merket av de svenske ulveekspertene Peter Sägertröm og Per Ahlquist.