Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
FØRSTE PÅ 17 ÅR: Daniel Lewis ble tirsdag føderalt henrettet i USA, og er den første på 17 år. I 1996 drepte han tre personer fra samme familie. Video: AP / NTB Vis mer

Første på 17 år

USAs høyesterett ga i dag klarsignal til å gjenoppta føderale henrettelser. Trippeldrapsdømte Daniel Lewis Lee (47) ble dermed den første fangen USAs føderale myndigheter har henrettet på 17 år.

Dødsdømte Daniel Lewis Lee (47) ble tirsdag henrettet i delstaten Indiana etter at USAs høyesterett ga føderale henrettelser grønt lys. Lewis Lee er dermed den første dødsdømte fangen USAs føderale myndigheter henretter siden 2003.

Corona-stopp

Lewis Lee skulle i utgangspunktet bli henrettet på mandag, men den planlagte henrettelsen ble midlertidig stoppet av en føderal dommer på fredag. Familiens etterlatte ville nemlig utsette henrettelsen fordi de fryktet å bli smittet med covid-19 dersom de deltok.

Avgjørelsen ble anket av amerikanske myndigheter til en føderal ankedomstol, som fikk medhold. Domstolen kom fram til at man ikke har en beskyttet rettighet til å delta på en henrettelse.

Familien anket imidlertid kjennelsen for å stoppe henrettelsen.

Få timer før Lewis Lee skulle få giftsprøyta mandag kveld, slo den føderale distriktsdommeren Tanya Chutkan fast at det fortsatt var juridiske spørsmål som måtte besvares, og at allmennheten ikke hadde interesse av en forhastet prosess, ifølge NTB.

Tirsdag forkastet Høyesterett ordren fra den føderale distriktsdomstolen med fire mot fem stemmer.

Lewis Lee skal ha hevdet sin uskyld før henrettelsen, melder AP.

Drepte barnefamilie

Den tidligere høyreekstremisten ble dømt til døden i 1999 for å ha torturert og drept en familie på tre i 1996. Familien ble funnet etter seks måneder av en lokal fisker i en elv ved Russelville, Arkansas.

Da hadde Lewis Lee og partneren Chevie Kehoe bundet fast og kvalt 8 år gamle Sara Elizabeth Powell, mora Nancy og ektemannen William Mueller med søppelposer, ifølge dommen. De to mennene skal også ha brukt elektrosjokkpistoler på barnefamilien, ifølge CNN.

DØDSDØMT: Daniel Lewis Lee (47). Foto: AFP
DØDSDØMT: Daniel Lewis Lee (47). Foto: AFP Vis mer

- Gir ikke mening

Earlene Peterson, 8-åringens bestemor og Nancys mor, har tidligere protestert mot dødsdommen, og ønsker at Lewis Lee heller skal få livstid i fengsel, slik meddømte Kehoe i dag soner

Kehoe ble utpekt som hjernen bak drapene under rettssaken i 1999. Juryen ga Kehoe livstid i fengsel, den samme dommen påtalemyndigheten ville ha for Lewis Lee. Justisdepartementet skal imidlertid ha presset påtalemyndigheten til å be om dødsstraff, noe juryen etterhvert godtok.

- Ja, Daniel Lee ødela livet mitt, men jeg kan ikke tro at å ta livet hans kommer til å forandre noe, har Peterson tidligere uttalt, ifølge BBC.

Kimma Gruel, Nancys søster, mener dommen ikke er rettferdig.

- Jeg er ikke i tvil om at Daniel Lee er skyldig. Det som er tvilsomt, er at den andre mannen (Kehoe) var mer skyldig, og han fikk livstid uten mulighet til prøveløslatelse, så hvorfor fikk Daniel Lee dødsstraff? Det gir ikke mening, sa hun til CNN i desember

Kristne ut mot Trump

Over 1000 kristne ledere skal ha bedt Trump om å stoppe henrettelsen av Lewis Lee i en felles uttalelse, skriver NTB. De mener dette ikke er tiden for å henrette innsatte.

– Når landet vårt kjemper mot corona, en økonomisk krise og institusjonalisert rasisme i rettsvesenet, burde vi beskytte liv, ikke utføre henrettelser, heter det i uttalelsen.

Kritiseres

Amerikansk Høyesterett avviklet dødsstraff i 1972, men ble gjeninnført fire år seinere på delstatsnivå. I 1988 ble dødsstraff også gjeninnført som straff i føderale straffesaker, og siden da har tre personer blitt henrettet som følge av en føderal dødsdom.

Trump-administrasjonen har det siste året tatt initiativ for å gjenoppta føderale henrettelser etter 17 års pause, noe som har blitt kraftig kritisert av blant andre EU.

– Vi ber administrasjonen i USA om å revurdere sin beslutning og ikke gjennomføre henrettelsene som er planlagt fra 13. juli. Avgjørelsen er et brudd med den generelle trenden i USA og rundt i verden om å avvikle dødsstraff, både formelt og i praksis, uttalte EUs utenrikssjef Josep Borrell på fredag, ifølge NTB.

Lewis Lee er en av totalt fire føderalt dødsdømte fanger som er planlagt henrettet i juli og august. Alle er dømt for drap på barn.

Per dags dato sitter det 62 personer med føderale dødsdommer i amerikanske fengsler, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!