Første pass til påske neste år

Alle timer i Oslo bortbestilt i seks måneder.

KØ, KØ OG VENTING: Alle passtimer i Oslo er bortbestilt i seks måneder. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
KØ, KØ OG VENTING: Alle passtimer i Oslo er bortbestilt i seks måneder. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Vis mer
Publisert

Alle timer for pass og nasjonale ID-kort på politihuset på Grønland i Oslo er bortbestilt de nærmeste seks månedene, opplyser Jan Eirik Thomassen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Han er leder i Felles enhet for utlending og forvaltning, som styrer organiseringen av passkøene.

Hvis du ikke allerede har fått en time i Oslo eller kommer over en avbestilt time, betyr det at du tidligst kan få bestillingstime 1. desember.

Med ti ukers beregnet leveringstid etter det, kan du få det nye passet tidligst i midten av februar. Det blir i så fall innen påske 2023. Palmesøndag neste år er 2. april.

- Sjekk hos naboen

Oslo politidistrikt minner samtidig om at det kan være lurt å sjekke om det er ledige timer i nabodistriktrene, som hos politiet i Øst og Sør-Øst.

Her er skjemaene for bestillings av pass- og id-kort-timer.

- Kø- og timesbestillingssystemet gjør at publikum kan bestille time maks seks måneder fram i tid fra dags dato. Vi har behov for noe tid for å planlegge høsten og vinteren best mulig med hensyn til kapasitet og etterspørsel, skriver Thomassen i en mail til Dagbladet.

Fra august og utover høsten har Oslo-politiet så langt ut det han betegner som «en kjerne av timer».

Det betyr at det bare er lagt ut timer for endel, gjerne flertallet av skranker som er planlagt.

Han skriver også at politiet ser på tiltak og løsninger som kan bedre situasjonen for ansatte og publikum.

Krisemøte direkte

Før helgen sendte de ansatte ved passkontoret i Oslo et varsel til hovedvernombudet i politidistriktet om uholdbare arbeidsforhold.

Allerede mandag hadde politimesteren, visepolitimesteren, bedriftshelsetjenesten og HMS-ansvarlige et møte om situasjonen så snart varslingen var kjent.

Jan Eirik Thomassen er kjent med møtet.

- Vi har stor pågang på personer som skal hente pass, også fra andre politidistrikt. Det er en krevende situasjon både for publikum og våre ansatte, skriver lederen i Felles enhet for utlending og forvaltning.

Passkø: Hundretusenvis av nordmenn mangler gyldig pass. Det begynner å haste hvis du i det hele tatt skal komme utenlands i sommer. Video: Øystein Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

Nye utfordringer

Innstrammingen fra nå mandag i å utstede nødpass, skaper nye utfordringer for de ansatte. Det er blant annet slutt på å utstede nødpass til reine feriereiser, bryllup og konfirmasjon.

Her er de nye nødpassreglene.

- Det er krevende for de ansatte, og vi legger vekt på opplæring og håndtering, skriver Thomassen.

Han har ennå ikke noe konkret svar på hvordan situasjonen skal håndteres utover høsten bemanningsmessig.

Slutt på hentekø

Ett køproblem har de passansvarlige ryddet av veien de siste par ukene.

Da Dagbladet var i passområdet på politihuset 19. mai, var det overfylt av folk som hadde time denne dagen for enten time eller for henting av pass.

KØ I PASSKONTROLLEN: Reisende over hele Europa melder om timelange passkøer på flyplassene - her på Stansted i London 1. mai. Foto: Guy Bell, Shutterstock / NTB.
KØ I PASSKONTROLLEN: Reisende over hele Europa melder om timelange passkøer på flyplassene - her på Stansted i London 1. mai. Foto: Guy Bell, Shutterstock / NTB. Vis mer

Likevel var det to-tre timers ventetid og lenger.

Åtte dager seinere, 27. mai, var det nesten ingen kø.

- Vi har stengt muligheten for å trekke kølapp de fleste dagene. Med den ordningen hadde 250 - 300 personer trukket kølapp umiddelbart etter åpning. Vi arbeider med å utvide åpningstidene for henting uten at det går mye utover ventetiden til de som har bestilt time for å søke om pass eller nasjonalt ID-kort, orienterer øverste leder for passorganiseringen i Oslo politidistrikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer