Stemme: Statsminister Bjarne Benediktsson avlegger sin stemme. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB Scanpix
Stemme: Statsminister Bjarne Benediktsson avlegger sin stemme. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB ScanpixVis mer

Valg:

Første prognose på Island tyder på borgerlig seier

Det endelige valgresultatet er ventet å være klart søndag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvstendighetspartiet ser ut til å bli det største partiet på Island, ifølge første prognose. Det endelige valgresultatet er ventet å være klart søndag morgen.

Klokken 22.00 lokal tid stengte valglokalene på Island, og etter at 15 prosent av stemmene var telt opp ser nåværende statsminister Bjarne Benediktssons parti ut til å bli det største. Opposisjonspartiet Venstrebevegelsen – de grønne ser ut til å bli det nest største partiet.

Mens Selvstendighetspartiet ser ut til å få en oppslutning på 26,8 prosent, får Venstrebevegelsen skuffende 16,2 sammenlignet med tanke på meningsmålingene før valget som viste en oppslutning på mellom 20 og 25 prosent.

I en meningsmåling utført i september, for avisen Morgunbladid, svarte halvparten av Islands befolkning at de ønsker at Venstrebevegelsen leder Katrin Jakobsdottir skal bli den nye statsministeren.

Regjeringssamarbeid

- Vi vil lede en regjering som kan skape bred enighet på lengre sikt, sier Jakobsdottir.

Minst sju partier er ventet å få representanter inn i Alltinget, som har i alt 63 plasser. Det kan skape utfordringer når det skal forhandles om et regjeringssamarbeid.

Blant aktuelle regjeringskoalisjoner er en trepartiregjering mellom Piratpartiet, Venstrebevegelsen – de grønne og Den sosialdemokratiske alliansen.

Andre valget på ett år

Det er bare ett år siden det forrige valget på Island. Nyvalget ble da skrevet ut som følge av avsløringer om at daværende statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson og kona hadde et selskap som var registrert i et såkalt skatteparadis.

Denne gangen er det statsminister Benediktsson som har oppløst regjeringen og skrevet ut nyvalg som følge av at Lys framtid trakk seg fra regjeringen. Partiet anklaget den konservative statsministeren for å ha forsøkt å dekke over at hans far har forsøkt å hjelpe en overgrepsdømt mann med å få fikset på rullebladet.

Island har om lag 248.000 registrerte velgere.

(NTB)