Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
RASIST: Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, mener USAs president, Donald Trump, er landets første rasistiske president. Vis mer

- Første rasistiske president

Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, mener USAs president, Donald Trump, er landets første rasistiske president.

NEW YORK (Dagbladet): Biden kom med den svært direkte beskrivelsen under et virtuelt folkemøte organisert av fagforeningen Service Employees International Union, ifølge blant annet AP og Washington Post.

Uttalelsen kom etter at spørsmålsstilleren klaget på rasismen rundt coronapandemien og nevnte hvordan Trump omtaler viruset som «Kina-viruset».

- Første

- Måten han behandler folk på basert på hudfargen deres, deres etniske bakgrunn, hvor de er fra, er kvalmende. Nei, ingen sittende president har noensinne gjort dette. Aldri, aldri, aldri. Ingen republikansk president har gjort dette. Ingen demokratisk president. Vi har hatt rasister. De har eksistert. De har forsøkt å bli valgt som president. Han er den første som har klart det, sier Biden.

Midt under coronapandemien har også USA opplevd voldsomme demonstrasjoner mot politivold og rasisme.

Selv har Trump blant annet svart med å sende føderale agenter mot Black Lives Matter-demonstranter. Biden mener Trump bruker rasemotsetninger som en «kile» for å distrahere folk fra hans mislykkete håndtering av pandemien.

Flere rasister

Uttalelsen kommer samtidig som Biden også offentliggjorde deler av en samtale mellom seg selv og tidligere president Barack Obama - USAs første afroamerikanske president. Hele samtalen vil bli offentliggjort torsdag formiddag.

Men Trump er ikke den eneste presidenten som blir kritisert for sitt forhold til rase. Mange amerikanske presidenter, inkludert den første, George Washington, eide slaver. Woodrow Wilson, som var president fra 1913 til 1921 var tilhenger av segregering og innførte dette i flere føderale organer. Nylig besluttet Princeton University derfor å fjerne navnet hans fra fakultetet for offentlig politikk.

Trump ble spurt om anklagen fra Biden under en pressekonferanse i Det hvite hus. Han påpeker at hans administrasjon har gjennomført en justisreform som han mener kommer minoriteter til gode. Han viser også til de lave arbeidsledighetstallene for minoritetsgrupper før coronapandemien.

- Jeg har gjort mer for svarte amerikanere enn noen med det mulige unntaket av Abraham Lincoln. Ingen har noensinne vært i nærheten, sier Trump.

(Lincoln var presidenten som fikk avskaffet slaveriet i USA journ.anm.)

TRUMP: USAs president Donald Trump holdt onsdag kveld en pressebrief om hvordan de skal bekjempe voldelig kriminalitet i byene. VIDEO: AP Vis mer

- Veldig fine folk

Biden har lenge antydet at Trump opptrer rasistisk. Selv har han lovet å gjøre noe med institusjonell rasisme i løpet av sine første 100 dager som president.

Biden sier at valgkampanjen hans handler om «en kamp for nasjonens sjel». Han har også sagt at han ble overbevist om at han ville stille som presidentkandidat etter Trumps respons til en nazimarsj og motdemonstrasjon i Charlottesville i i 2017. Trump hevdet på en pressekonferanse at det var noen «veldig fine folk på begge sider» etter at én av motdemonstrantene var blitt drept.

Da Trump i fjor sa at fire, mørkhudete, kvinnelige, demokratiske kongressrepresentanter at de burde «dra tilbake» til landene de kom fra, kalte Biden det et «direkte, rasistisk angrep», skriver AP.

Hundefløyte

Trump er gjentatte ganger blitt anklaget for å bruke en «hundefløyte» for å lokke til seg høyreekstreme. Washington Post-spaltist Jonathan Capehart spurte Biden i fjor om det var galt å kalle Trump en «rasist med en hvit makt-agenda».

- Nei, svarte Biden, men sa samtidig at han ikke ville stemple Trump personlig som rasist selv om han promoterte «rasistisk politikk».

- Måten han snakker om muslimer på. Han snakker om dem som de er en pariakaste. Måten han snakker om innvandrere på, som om de korrumperer Amerika, som om alle er terrorister. Det er bare merkelig, sa Biden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!