Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Første runde med rødgrønt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har snart tilbakelagt sitt første av fire arbeidsår i regjering. Det vil bli behørig markert fra regjeringens side når Stortinget om kort tid avslutter sin vårsesjon og statsminister Jens Stoltenberg holder sin halvårlige pressekonferanse. Der vil han trolig legge fram regjeringens reviderte skryteliste fra de første 100 dager og føye til at et moderat lønnsoppgjør er lost i havn, at norsk økonomi fortsatt er solid, at renta er lav og at offentlig sektor er styrket. Vi vil nok en gang bli minnet om økte bevilgninger til kommunene, stans i veksten av privatskoler, offensiv satsing i nordområdene, en mer aktiv utenrikspolitikk, mer til fellesskap og mindre skattelette til de rikeste.

Men har vi følelsen av at det har skjedd et regimeskifte? Fra en Høyre-dominert borgerlig regjering til en rød-grønn? Den skal per definisjon være mer radikal og mer grønn enn en ren Ap-regjering. De som følger intenst med, er politisk bevisste og forstår at en liten kursendring kan gi store utslag, vil nok det. Men det store gross av ubevisste, hvis eneste aktive politiske handling er å legge en stemme i urnen hvert fjerde år, er i beste fall usikre på om de merker noen endring. Det er trolig forklaringen på hvorfor Frp med sin nye leder Siv Jensen gjør det så godt på meningsmålingene.

Den rød-grønne regjeringen er inne i en avgjørende fase. Den har mistet sitt parlamentariske flertall i opinionen. Hadde det vært valg i dag, ville ikke Jens Stoltenberg blitt statsminister. Om et drøyt år er det kommunevalg. Frp ligger svært godt an til å erobre ledelsen i mange kommuner. Det kan gjøre det enda vanskeligere for regjeringen å fjernstyre kommunene gjennom bevilgninger og såkalte føringer. For det vil fortsatt være stor grad av lokalt selvstyre.

Svennestykket blir regjeringens første egenproduserte statsbudsjett som skal legges fram i oktober. Det vil vise om regjeringen vil være i stand til å holde sine løfter fra Soria Moria. Og om det i seg selv er nok til at de rødgrønne får fornyet tillit fra folket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling