Kommunal rådgiver: Jean Gregorie Sagebo lover å gjøre sitt for å gjenopplive den fattige, søppelstrødde byen. Foto: Sergey Ponomarev/ AP Photo/ Scanpix
Kommunal rådgiver: Jean Gregorie Sagebo lover å gjøre sitt for å gjenopplive den fattige, søppelstrødde byen. Foto: Sergey Ponomarev/ AP Photo/ ScanpixVis mer

Første russiske politiker fra Vest-Afrika

Jean Gregoire Sagebo er en milepæl i russisk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I byen Novozavidovo pleide folk å stirre på Jean Gregoire Sagebo fordi de aldri hadde sett en mørkhudet mann. Nå sier de at de ser han som noe «like sjeldent», en ærlig politiker, skriver Associated Press.

Skal gjenopplive I et land hvor rasisme er forskanset og ofte voldelig, er Sagebo en milepæl. Han ble sist måned den første Vest-afrikaner til å bli valgt inn som en av 10 kommunale rådgivere i byen. Blant byens 10 000 innbyggere blir den 48 år gamle Vest-afrikaneren fra Benin ganske enkelt sett på som en russer som bryr seg om hjembyen sin.

Han lover å gjenopplive den fattige, søppel-strødd byen der han har bodd i 21 år og oppdratt sin familie. Hans planer omfatter å redusere den store narkotikabruken og å rydde opp i en forurenset innsjø og leverer varme til hjemmene.

- Ikke Obama Sagebo er ikke den første Vest-afrikaner som stiller til valg i Russland. Joaquin Crima fra Guinea Bussau prøvde i et annet distrikt fjor, men nådde ikke opp. Crima ble kalt den «russiske obama» av medier, noe Sagebo nå hører om seg selv. Det er han ikke er enig i.

- Mitt navn er ikke Obama, det er sensasjonalisme. Han er mørk i huden og jeg er mørk i huden, men det er en totalt forskjellig situasjon sier han.  

- En av dem Inspirert av kommunistisk ideologi, dro han til Moskva i 1982 for å studere økonomi. Der møtte han sin kone som kommer fra Novozavidovo, 10 mil unna Moskva. I dag eier han et eiendomsfirma, og jobben som rådgiver i byrådet gjør han gratis. Verken Sagebo eller hans kone ville at han skulle gå inn i politikken, men byrådet var listig og fikk ham til å stille til valg. De kjente han allerede som en mann med sterk innflytelse. Han sier han ikke merker noe til rasisme.

- Jeg er en av dem og dette er mitt hjem, forteller han.

Denis Voronin, en 33 år gammel ingeniør som bor i byen, forteller Sagebo er den første som har blitt valgt inn på ærlig vis.

- Tidligere politikere var alle kriminelle, sier han.