OVER FØRESTE HINDER:  Barack Obamas krisepakke er ett skritt videre når Sentatet i dag har vedtatt å avslutte debatten. Her er Obama på vei til et møte om pakken med de republikanske representatene. Tre republikanere stemte med demokratene.  Foto:  Alex Wong/Getty Images/AFP/Scanpix
OVER FØRESTE HINDER: Barack Obamas krisepakke er ett skritt videre når Sentatet i dag har vedtatt å avslutte debatten. Her er Obama på vei til et møte om pakken med de republikanske representatene. Tre republikanere stemte med demokratene. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

Første seier for Obamas krisepakke

Hentet inn kreftsyk Kennedy for å sikre flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stimuleringspakken til president Barack Obama passerte sin første hindring i Senatet mandag da et flertall vedtok å avslutte debatten om pakken.


Tre republikanere sluttet seg til demokratene slik at stemmetallet ble 61 mot 36 for å stanse debatten. Dermed er veien åpen for votering om selve pakken på 827 milliarder dollar tirsdag.


Demokratene trengte minst to republikanere siden de bare har 58 mandater av Senatets 100, og et mindretall på 40 kunne ha stanset behandlingen av pakken.


For sikkerhets skyld ble den kreftsyke Ted Kennedy hentet til Washington for å delta i voteringen og sikre flertallet.


I løpet av den siste uka har forslaget til Obama på 825 milliarder dollar vokst til 937 milliarder og så blitt barbert ned igjen til 827 milliarder dollar.


Dersom pakken nå blir vedtatt, skal representanter for Senatet og Representantenes hus, som i forrige uke vedtok sin versjon på 819 milliarder dollar, forhandle seg fram til et felles forslag, som deretter må vedtas uendret i hvert kammer før det blir sendt til presidenten for undertegning.


Men forhandlingene kan bli vanskelige siden senatsversjonen for å imøtekomme republikanerne har kuttet ut en rekke tiltak for velferd og utdanning som demokratene i Representantenes hus vil ha med.


Obama ønsker at planen skal ligge på hans skrivebord innen utgangen av uka. Han understreket igjen mandag at det er av avgjørende betydning å få krisepakken vedtatt så snart som mulig for å berge USAs økonomi fra kollaps.


(NTB)

HENTET INN:  Demokratene tok ingen sjanser og hentet inn kreftsyke Ted Kennedy for å sikre flertallet. Bilde fra innsettelsesseremonien 20. januar. Foto:  REUTERS/Yuri Gripas/Scanpix
HENTET INN: Demokratene tok ingen sjanser og hentet inn kreftsyke Ted Kennedy for å sikre flertallet. Bilde fra innsettelsesseremonien 20. januar. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/Scanpix Vis mer