SELVMORDSBOMBER: Vraket etter en motorsykkel ligger igjen etter at en selvmordsbomber sprengte seg i lufta nord for Gao i Mali fredag. En soldat ble skadet i angrepet. Foto: FRANCOIS RIHOUAY/REUTERS
SELVMORDSBOMBER: Vraket etter en motorsykkel ligger igjen etter at en selvmordsbomber sprengte seg i lufta nord for Gao i Mali fredag. En soldat ble skadet i angrepet. Foto: FRANCOIS RIHOUAY/REUTERSVis mer

Første selvmordsangrep i Mali etter fransk invasjon

Situasjonen spent i det nordafrikanske landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To menn ble arrestert med sprengstoff på vei inn til byen Gao i Mali.

- Vi pågrep to unge menn tidlig i morges. De hadde bombebelter på seg og red på hvert sitt esel, sier Oumar Maiga, sønnen til den lokale landsbyhøvdingen.

De to, en omtalt som en tuareg og en araber, ble arrestert nord for Gao, ifølge NTB.

- De to mistenkte er i arrest hos malisk militære etter å ha blitt arrestert kl 07 lokal tid lørdag, på en vei som leder inn til den største byen nord i Mali, sier Modibo Traore, en talsmann for militæret i landet.

Angrep fredag En soldat ble såret da en soldat på en motorsykkel sprengte seg i lufta ved en kontrollpost på den samme veien inn mot Gao fredag, skriver Aljazeera.

Den unge toaregen, utkledd som en offiser fra de paramilitære styrkene, skal ha hatt ytterligere en bombe på seg som ikke detonerte i angrepet. 

En islamistgruppe med med forkortelsen «MUJAO» hevder de står bak fredagens angrep. Gruppen står på FNs liste over terrororganisasjoner.

De truer med å gjennomføre flere angrep mot maliske soldater som de sier er; «på de kriminelles side, islams fiender».

Spent situasjon De «kriminelle» i dette tilfellet er i hovedsak regjeringsstyrkene og franskmennene som siden 11. januar har drevet tilbake islamistene som hadde kontroll i de nordlige delene av landet.

Situasjonen er likevel svært spent i nord, og en malisk offiser sa at det er farlig å oppholde seg bare noen få kilometer utenfor Gao. Islamistene har fortsatt støtte i en del landsbyer rundt byen.

Historisk sjanse for tuaregene Mange i Mali er rasende på tuaregene, som utnyttet det fullstendige politiske kaoset i landet i fjor til å løsrive Nord-Mali og samtidig slippe inn de islamistiske gruppene, som innførte strenge religiøse lover, et skrekkvelde i store deler av landet. Og særlig i hæren er fiendskapet til tuaregene sterkt. Regjeringsstyrkene glemmer ikke det ydmykende nederlaget mot tuaregene i fjor, da hæren nærmest gikk i oppløsning.

Frankrike har politiske vanskeligheter i Mali med å få hæren og de politiske lederne til å godta forhandlinger med tuaregene om sjølstyre i nord. Århundrers motsetninger står i veien, skriver Einar Hagvaag.

Tuaregene i nord anklages for å ha banet vei for islamistene, da den sekulære gruppen Nasjonal Frigjøringsbevegelse for Azawad (MNLA) samarbeidet med islamistene i al-Qaida i Islamsk Maghreb (AQMI) mot regjeringsstyrkene for å løsrive nord Mali.

Islamistene kuppet makten og startet ferden mot hovedstaden i sør, men ble som kjent møtt av styrker fra den gamle kolonimakten Frankrike. De sekulære tuaregene i MNLA skal ikke ha hatt noe ønske om å fortsette kampene, men ble som sagt tilsidesatt.

Den midlertidige presidenten i Mali, Dioncounda Traoré, har kunngjort nyvalg i juli. Han har også sagt seg villig til å forhandle med tuaregene.