Første skritt mot effektivt klimaregime

En historisk avtale, sa både regjeringer og miljøvernere etter at klimaavtalen endelig så dagens lys i Kyoto. Hvor historisk den er, vil vise seg når avtalen skal settes ut i livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kyotoavtalen har mange hull og mangler. Den vil ikke stoppe klimaendringene. Konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren vil fortsette å øke, selv om landene følger opp utslippsreduksjonene de ble enige om på overtid i Kyoto i formiddag.

Men den kan bli første skritt mot det som med tid og stunder blir et effektivt, internasjonalt klimaregime. Kull-, olje- og bil-lobbyen, som var så tallrikt til stede i Kyoto, har ingen grunn til å feire.

Avtalen forplikter industrilandene samlet til å redusere utslippene av alle seks klimagasser med 5,2 prosent. Det er mindre enn de største optimistene håpet, men mer enn realistene ventet.

Dersom noen for ti år siden hadde sagt at 161 land i 1997 ville vedta en internasjonalt forpliktende avtale som la begrensninger på landenes energiforbruk, ville hun ha blitt stemplet som en urealistisk drømmer.(NTB)