JOBBER:  Sørkoreanske offiserer og hjelpemannskap på kaia i Jindo har til nå funnet over 100 døde på båten. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
JOBBER: Sørkoreanske offiserer og hjelpemannskap på kaia i Jindo har til nå funnet over 100 døde på båten. Foto: Reuters / NTB Scanpix.Vis mer

Første som varlset om forliset på katastrofefergen var en passasjer

En gutt med mobiltelefon var raskere enn mannskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det første nødanropet fra fergen Sewol, som forliste utenfor kysten av Sør-Korea med 476 passasjerer om bord 16. april, kom ikke fra mannskapet, men fra en gutt som brukte en mobiltelefon til å kontakte nødetatene om bord i det synkende skipet, forteller den sørkoreanske kystvakta til CNN.

«Hjelp oss, båten synker», er det gutten skal ha sagt til et lokalt brannvesen.

Denne samtalen skal ha funnet sted tre minutter før mannskapet i båten meldte i fra til sjøfartsmyndigheten om at fergen krenget så mye at den til slutt ikke kunne bevege seg.

Flere pågrepet Disse opplysningene kommer kort tid etter at det ble kjent at tre besetningsmedlemmer og én ingeniør fra den sunkne ferja utenfor Sør-Korea er tatt inn til avhør.

Agence France-Presse melder at 103 personer er bekreftet døde, og at 199 passasjerer er savnet.

Før helga ble kapteinen, Lee Jon-Seok, og to besetningsmedlemmer arrestert. De tre blant er annet siktet for grov uaktsomhet og brudd på maritim lov.

- Kapteinen forlot skipet Årsaken til forliset er så langt ikke kjent. Det var ikke antydning til høy sjø og forliset skjedde på grunt farvann, og det etterforskes nå hvilken rolle den 69 år gamle kapteinen Lee Jon-Seok hadde i  havariet.

Det har også kommet meldinger om at kapteinen var den første til å forlate ferja.

- Han var blant de første til å forlate skipet, skriver The New York Times.