Første stemmer avgitt i stortingsvalget

Alle som vet hvem de vil stemme på kan gjøre unna borgerplikten før ferien.

STEMMER: De første stemmene i stortingsvalget 2013 er avgitt. Illustrasjonsbilder i forbindelse med kommunevalget 2011.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
STEMMER: De første stemmene i stortingsvalget 2013 er avgitt. Illustrasjonsbilder i forbindelse med kommunevalget 2011. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For dem som gleder seg til stortingsvalget, kan det virke svært lenge til valgdagen 9. september. Men mellom 1. juli og 9. august kan de som allerede har bestemt seg, løpe til valgurnene for å tidligstemme - før den ordinære forhåndsstemmingen begynner 12. august.

Ordningen er ment som et tilbud til velgere som ikke har anledning til å avgi stemme i måneden før valget, men alle som har gjort seg opp en mening og vet hvem de vil stemme på, kan selvsagt gjøre unna borgerplikten nå før ferien.

- Jeg har stemt på samme parti i 20 år og har også benyttet meg av tidligstemming før. Kona trenger derimot mer tid på å bestemme seg. Jeg tror vi stemmer ulikt, selv om vi er enige om mye, smiler Jan Ridd, som bor noen kvartaler unna stemmelokalet på rådhuset i Oslo. Han tidligstemmer fordi han er mye på reise.

- Hva skal skje i valgkampen for å få deg til å skifte mening?

- Det skjer ikke uansett, slår han fast.

Blant de første Etter å ha avgitt sin stemme i hovedstaden, tilhører Jon Ridd en eksklusiv gruppe ivrige velgere, for det er ikke så mange som stemmer så tidlig.

Tidligstemming ble innført i forkant av stortingsvalget i 2009, og kan gjøres før den ordinære forhåndsstemmeperioden i august. I 2009 benyttet 300 velgere i Oslo, 332 i Bergen og 77 velgere i Trondheim seg av ordningen.

Totalt avga 6500 sin tidligstemme på landsbasis, melder NRK.

Venter på valgkampen Til tross for at noen er tidlig ute, mener valgforsker Bernt Aardal at trykket rett før valget kan være avgjørende for manges stemmer.

- Det er mange som ikke er opptatt av politikk, og derfor velger å utsette stemmingen til de kjenner trykket fra valgkampen. Dessuten kan mye skje i selve valgkampen som kan få velgerne til å ombestemme seg.

60 prosent av de spurte ved forrige stortingsvalg sa at de vurderte å stemme annerledes enn det de gjorde, sier Aardal.

Han mener tidligstemmingen er en del av det å øke tilgjengeligheten for velgerne. Om ikke denne ordningen trekker de største massene til valgurnene, viser historien at velgerne i Norge uansett viser stort engasjement før selve valgdagen. I 2009 forhåndsstemte over 700 000 i løpet av den siste måneden, noe som var ny rekord ifølge Aftenposten. Muligheten for forhåndsstemming ble innført i 1930.

- Det er grunn til å håpe på ny rekord i år ettersom det er snakk om et regjeringsvalg med to klare alternativer. Samtidig kan valgdeltakelsen bli noe lavere enn ventet dersom rødgrønne velgere føler at slaget er tapt. Uansett tror jeg Frp og Høyre kan ha mest å tjene på at valglokalene åpner tidlig i år, sier Aardal

(NTB)