TØMMES: Nødlossingen av olje var godt i gang søndag. Sementskipet havarerte onsdag, etter en grunnstøting i Oslofjorden utenfor Fagerstrand. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
TØMMES: Nødlossingen av olje var godt i gang søndag. Sementskipet havarerte onsdag, etter en grunnstøting i Oslofjorden utenfor Fagerstrand. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIXVis mer

Første tanken tømt på havaristen

Kun små mengder olje lekket ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første drivstofftanken på havarerte Crete Cement er i løpet av helgen tømt for bunkersolje.

Kun små mengder olje har lekket ut under tømmingen, som begynte lørdag, opplyser Kystverket.

Til sammen 24 kubikkmeter olje ble pumpet ut under tømmingen av den første av totalt 20 tanker.

Kystverkets overvåkingsfly flø over havaristen både lørdag og søndag. Rapportene var oppløftende. Det var kun mindre mengder olje å ta opp innenfor oljelensesystemet, og utlekkingen fra havaristen har også avtatt. Derfor ble det kun tatt opp 2,1 kubikkmeter olje søndag. Dagen gikk ellers med til kontroll og justering av oljelensene rundt havaristen, heter det på Kystverkets nettsider.


Inntil to uker

Pressetalsmann Per Rønnevig i rederiet KGJS Cement AS sier at nødlossingen av skipet er ventet å ta mellom én og to uker.

- De som arbeider med pumpingen, kan ikke anslå nøyaktig hvor lang tid jobben vil ta, på grunn av kompleksiteten i det å jobbe under vann, sier Rønnevig til NTB.


20 tanker

I maskinrommene til havaristen Crete Cement ligger 117 tonn bunkersolje, 20 tonn diesel og 10 tonn smøreolje. I tillegg ligger 5.400 tonn sement i skipets lasterom.

- I det store og hele er det et 20-talls tanker som skal tømmes, og det er flere problemer knyttet til det å jobbe under vann. En ting er å koble seg til tanken med ventiler, en annen ting er å skjære hull på tankene og få lagt inn slanger som kan pumpe ut oljen, forteller Rønnevig.

Crete Cement var på vei fra Breivik til Slemmestad da det grunnstøtte helt sør på Nesoddlandet onsdag morgen. Torsdag konkluderte politiet med at grunnstøtingen sannsynligvis skyldtes menneskelig svikt, noe Havarikommisjonen mente var en vel rask konklusjon.

(NTB)