Første tegn på vilje til kompromiss i Egypt

Mursis allierte og Egypts hær-støttede herskere presses av vestlige utsendinger som vil unngå nye blodbad, skriver Reuters.

DEMONSTRASJONER I KAIRO: Kvinnelige støttespillere av Egypts avsatte president Muhamed Mursi deltar i en protest i nærheten av Rabaa-moskeen i Kairo. Foto: EPA / MOHAMMED SABER
DEMONSTRASJONER I KAIRO: Kvinnelige støttespillere av Egypts avsatte president Muhamed Mursi deltar i en protest i nærheten av Rabaa-moskeen i Kairo. Foto: EPA / MOHAMMED SABERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypts hær-støttede herskere og allierte av avsatte president Muhamed Mursi ga lørdag de første tegn på vilje til kompromiss. Begge sider er presset av vestlige utsendinger som forsøker å avverge mer blodsutgytelse som de pågående protestene vil kunne føre til, skriver Reuters.

Ønsker løsning Fredag varslet Egypts regjering at politiet ville starte blokkeringen av protestleirene som er etablert i Mursis favør. Det ble sagt at beleiringen rundt to leirer i Kairo-området ville begynne innen to døgn fra fredag, og at myndighetene ville la folk slippe ut, men ikke inn, av leirene.

Stilt overfor trusselen om en aksjon mot tilhengerne av Det muslimske brorskap og protestleirene, erkjente Mursis allierte for første gang på lørdag at de respekterer kravene til de millioner av egyptere som tok til gatene før Mursi ble avsatt, melder Reuters.

En talsmann fra Mursi-leiren som har nektet å forlate protestleirene før Mursi blir gjeninnsatt, skal ha sagt at han ønsker en løsning som respekterer alle folkelige krav og ønsker.

Mursi-tilhengerne skal ha fortalt utsendinger fra USA og EU at de avviser at hærsjef Abdel Fattah al-Sisi skal få en rolle i en eventuell politisk løsning, og uttrykt at de vil ha den avsatte grunnloven gjeninnført.

Kritiserer USA En høytstående amerikansk utsending holdt lørdag samtaler mellom Mursi-tilhengerne og den hær-støttede midlertidige regjeringen i Egypt, skriver Al-Jazeera.

USAs vise-utenriksminister William Burns skal ha møtt Egypts midlertidige utenriksminister Nabil Fahmy timer etter å ha møtt medlemmer av Mursis muslimske brorskap og brorskapets politiske gren «Freedom and Justice»-partiet.

Fahmy skal ha sagt til pressen etter møtet at de har vært i kontakt med Det muslimske brorskapet.

- Jeg ville ikke brukt ordet forhandling. Det har vært kontakt mellom ulike personer, og det eksisterer ikke et ønske om å bruke makt hvis det finnes en annen løsning som har potensial for å lykkes, sa Fahmy.

I sitt første intervju siden kuppet mot president Muhamed Mursi forrige måned, skal Egypts hærsjef Abdel Fattah al-Sisi ha kritisert USAs reaksjon kraftig, og anklaget Obama-administrasjonen for å ignorere den egyptiske folkeviljen.

- Du har forlatt egypterne. Du snudde ryggen til egypterne, og de vil ikke glemme det, sa Abdel Fattah al-Sisi, ifølge Washington Post, før han henvendte seg til den amerikanske regjeringen og spurte om de ville fortsette å snu ryggen til egypterne.

Hærsjefen skal også ha oppfordret USA til å presse Mursis tilhengere til å avslutte sine demonstrasjoner.