ZIKA:  Zikaviruset overføres i hovedsak med mygg. I sjeldne tilfeller kan det også være seksuelt overførbart. Foto: Felipe Dana
 / AP
ZIKA:  Zikaviruset overføres i hovedsak med mygg. I sjeldne tilfeller kan det også være seksuelt overførbart. Foto: Felipe Dana / APVis mer

Første tilfelle av zikasmitte fra kvinne til mann

Det hittil første tilfellet av overføring av zikasmitte fra en kvinne til en mann er registrert i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge amerikanske helsemyndigheter er det snakk om en ikke-gravid kvinne i tjueårene som hadde ubeskyttet sex med en mann dagen etter at hun kom hjem til New York. Hun hadde besøkt et område som for tiden er rammet av mange tilfeller av zikasmitte.

Fram til nå har eksperter bare oppdaget enkelte tilfeller der viruset har spredt seg fra menn til kvinner under samleie, i tillegg til den langt mer vanlige smitten via myggstikk.

Smitten ble oppdaget ettersom kvinnen fikk feber og andre symptomer på smitten. Hennes mannlige partner har ikke vært utenfor USA det siste året og har heller ikke hatt andre partnere i uka før han ble syk.

Zikaviruset kan forårsake fosterskader, blant annet mikrokefali, som innebærer at barn blir født med unormalt små hjerner.

(NTB)