Første trinn for Bondevik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • I dag tar Stortinget juleferie, og Kjell Magne Bondevik kan vandre tryggere rundt en stund. Som leder av en mindretallsregjering uten faste støttespillere i Stortinget må han alltid være forberedt på å bli fjernet. Selv om de fleste tror at hans nye regjering blir sittende perioden ut, har den første høsten vist at dette langt fra er opplagt. Når en regjering overlever ved hjelp av kabinettsspørsmål etter bare et par måneder, viser det hvor labil den parlamentariske situasjonen er også i denne stortingsperioden.
  • Statsminister Bondevik leder en regjering som ikke var hans førstevalg. Den ble sågar stablet på beina etter brudd mellom regjeringspartiene. Også utspill fra overtente, ferske statsråder førte til at regjeringen fikk en dårlig start. Statsministeren selv har vist tegn på mindre entusiasme for denne regjeringen enn hans første. Vanskene skyldes at det nå er større politisk avstand mellom partiene enn i sentrumsregjeringen. Slikt går ikke an å fjerne med honnørord og godvilje.
  • Valgresultatet gjorde at Høyre fikk flertall i regjeringen. Det er også Høyre som har satt mest preg på regjeringens politikk. Særlig merkes høyredreiningen på felter som finans- og næringspolitikken. Og i utenriks- og forsvarspolitikken har regjeringen i likhet med sin forgjenger ført en strengt lydig linje i forholdet til USA og NATO. Men bildet er ikke entydig. Med Høyre-statsråder i spissen er miljøspørsmål og fattigfolks problemer satt på dagsordenen på en helt annen måte enn før. Det bryter med Høyres gamle profil.
  • Regjeringen ble dannet med hjelp av Fremskrittspartiet. Men høsten har ikke avklart noe samarbeidsmønster med Carl I. Hagens parti for resten av perioden. Regjeringen har snarere forsøkt å markere distanse både til Hagens politikk og hans spill. Også Høyre stenger nå regjeringsdøra for Hagen. Regjeringens framtid blir ikke enklere av det. Men det demper inntrykket av den høyredreiningen regjeringsskiftet utvilsomt innebar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer