FØRSTE TROPENATT SIDEN 2003: Den såkalte værhytta i hagen til Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo har vært drift siden 1937. Nå var det 15 år siden det sist ble registrert tropenatt her. Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet sjekker måleutstyret. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
FØRSTE TROPENATT SIDEN 2003: Den såkalte værhytta i hagen til Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo har vært drift siden 1937. Nå var det 15 år siden det sist ble registrert tropenatt her. Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet sjekker måleutstyret. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.Vis mer

Første tropenatt på 15 år - og nå er det fullsommer i nord også

Aller varmest på Vestlandet i går: 31,1.

Forrige gang det skjedde var i 2003 - for 15 år siden. Og før det for 21 år siden - i 1997.

I natt ble notert tropenatt i Oslo som eneste sted i landet. Den kaldeste Oslo-temperaturen i løpet av natta var + 20,1 grader på Blindern.

Det var overskyet vær kveld og natt som medvirket til at varmen ikke «forsvant» opp i det blå.

Og værutsiktene for hele landet i såkalt overskuelig framtid - 7 til 10 dager - er svært så oversiktlige, ifølge statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

- Nord-Norge og Midt-Norge nord for sørlige deler av Trøndelag får adskillige bedre vær enn tidligere i sommer og stabile temperaturer rundt 20 grader de nærmeste dagene, sier Fagerlid til Dagbladet onsdag formiddag etter et «dypdykk» i værprognosene.

Der finner han også samme værtype som nå i det meste av Sør-Norge i «overskuelig framtid». Det vil si lokale temperaturer rundt + 30 titt og ofte.

Tørkekrise fortsetter

Det vil også si bare lokale regnbyger og spredte regndråper til et krisepreget landbruk i øst og sør. Ikke siden 1947 har bønder og husdyr opplevd en slik utmattende og for mange dyr livstruende, lang tørke.

- Store jordbruks- og skogområder kan trenge et par dagers sammenhengende normalregn. Nå kan de lokale bygene slå så hardt at regnvannet skyller bort i møtet med bakken, er den lite oppmuntrende nedbørsikten til regntrengende strøk fra vakthavende meteorolog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og han kommer med et faresignal til for skogbrannfare og for brannberedskapen.

Fare for flere lynnedslag

- I sentrale deler av Øst- og Sør-Norge, mest nord for Mjøsa og i Hedmark, Oppland og sør i Trøndelag, ligger det an til en god del tordenbyger. Det igjen kan utløse lynnedslag.

Tilbake til den halvt historiske tropenatta i Oslo:

Meteorologenes definisjon på en tropenatt er at temperaturen aldri faller under 20,0 plussgrader på de offisielle målestasjonene det halve døgnet mellom klokka 20 og 08 neste morgen.

I Oslo har det bare skjedd åtte ganger de siste 77 årene:

1941 - 1955 - to ganger i 1969 - 1994 - 1997 - 2003 og nå 10.-11. juli.

Sist natt hadde tre offisielle værstasjoner sitt kjøligste øyeblikk på 19-tallet: Svenner fyr, Vestfold 19,8, Lyngør fyr, Aust-Agder 19,6 og Færder fyr, Vestfold 19,4.

Varmest i vest

Aller varmest i kongeriket i går var det i Hordaland. Kvamsøy ved Hardangerfjorden noterte + 31,1.

Tre andre steder passerte også 30: Gulsvik i Buskerud 30,7, Evanger i Hordaland 30,2 og Kise i Hedmark 30,0.

Alle fylker hadde over 20 grader. I Finnmark toppet Karasjok med 27,1, Pasvik 26,8 og Kirkenes aller lengst nord og øst 26,7 sommerlige grader.