FØRSTE TROPENATT SIDEN 2003: Den såkalte værhytta i hagen til Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo har vært drift siden 1937. Nå var det 15 år siden det sist ble registrert tropenatt her. Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet sjekker måleutstyret. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
FØRSTE TROPENATT SIDEN 2003: Den såkalte værhytta i hagen til Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo har vært drift siden 1937. Nå var det 15 år siden det sist ble registrert tropenatt her. Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet sjekker måleutstyret. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.Vis mer

Første tropenatt på 15 år - og nå er det fullsommer i nord også

Aller varmest på Vestlandet i går: 31,1.

Forrige gang det skjedde var i 2003 - for 15 år siden. Og før det for 21 år siden - i 1997.

I natt ble notert tropenatt i Oslo som eneste sted i landet. Den kaldeste Oslo-temperaturen i løpet av natta var + 20,1 grader på Blindern.

Det var overskyet vær kveld og natt som medvirket til at varmen ikke «forsvant» opp i det blå.

Og værutsiktene for hele landet i såkalt overskuelig framtid - 7 til 10 dager - er svært så oversiktlige, ifølge statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

- Nord-Norge og Midt-Norge nord for sørlige deler av Trøndelag får adskillige bedre vær enn tidligere i sommer og stabile temperaturer rundt 20 grader de nærmeste dagene, sier Fagerlid til Dagbladet onsdag formiddag etter et «dypdykk» i værprognosene.

Der finner han også samme værtype som nå i det meste av Sør-Norge i «overskuelig framtid». Det vil si lokale temperaturer rundt + 30 titt og ofte.

Tørkekrise fortsetter

Det vil også si bare lokale regnbyger og spredte regndråper til et krisepreget landbruk i øst og sør. Ikke siden 1947 har bønder og husdyr opplevd en slik utmattende og for mange dyr livstruende, lang tørke.

- Store jordbruks- og skogområder kan trenge et par dagers sammenhengende normalregn. Nå kan de lokale bygene slå så hardt at regnvannet skyller bort i møtet med bakken, er den lite oppmuntrende nedbørsikten til regntrengende strøk fra vakthavende meteorolog.

Og han kommer med et faresignal til for skogbrannfare og for brannberedskapen.

Fare for flere lynnedslag

- I sentrale deler av Øst- og Sør-Norge, mest nord for Mjøsa og i Hedmark, Oppland og sør i Trøndelag, ligger det an til en god del tordenbyger. Det igjen kan utløse lynnedslag.

Tilbake til den halvt historiske tropenatta i Oslo:

Meteorologenes definisjon på en tropenatt er at temperaturen aldri faller under 20,0 plussgrader på de offisielle målestasjonene det halve døgnet mellom klokka 20 og 08 neste morgen.

I Oslo har det bare skjedd åtte ganger de siste 77 årene:

1941 - 1955 - to ganger i 1969 - 1994 - 1997 - 2003 og nå 10.-11. juli.

Sist natt hadde tre offisielle værstasjoner sitt kjøligste øyeblikk på 19-tallet: Svenner fyr, Vestfold 19,8, Lyngør fyr, Aust-Agder 19,6 og Færder fyr, Vestfold 19,4.

Varmest i vest

Aller varmest i kongeriket i går var det i Hordaland. Kvamsøy ved Hardangerfjorden noterte + 31,1.

Tre andre steder passerte også 30: Gulsvik i Buskerud 30,7, Evanger i Hordaland 30,2 og Kise i Hedmark 30,0.

Alle fylker hadde over 20 grader. I Finnmark toppet Karasjok med 27,1, Pasvik 26,8 og Kirkenes aller lengst nord og øst 26,7 sommerlige grader.