Første tur etter «Sleipner-ulykken»

STAVANGER/HAUGESUND (Dagbladet): For ett år siden gikk Roy Erling Furre ned med hurtigbåten MS «Sleipner». I går kveld reiste han dødsstrekningen igjen for første gang siden ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg gjør dette først og fremst som en markering av ettårsdagen for forliset. Ikke fordi jeg har spesielt lyst, sier Furre.

Lederen for «Sleipner»-støttegruppa står på hurtigbåtterminalen i Haugesund med billetten i hånda. Beina som skal frakte ham om bord i en hurtigbåt igjen er uvillige, men dette er noe Furre har bestemt seg for å gjøre.

Han skal bli med MS «Tjelden» hjem til Stord. Forbi Ryvarden fyr, over «Sletta» og forbi Bloksen - skjæret som «Sleipner» braste rett på for ett år siden.

- Det er litt uvirkelig. Men jeg regner med det verste er over når vi passerer Ryvarden, tror Furre.

Symbol

Ingen kan forstå hvordan det er å kjempe for livet i bølgene og mørket en novemberkveld, etter at båten du satt i, revnet. Men det er lett å forestille seg hvor vanskelig det er å gå samme strekningen en gang til.

Som tillitsvalgt for oljearbeidere i Stavanger har denne kyststrekningen vært som bussen han har pendlet til og fra Stord med. Helt til det gikk så forferdelig galt.

I går ettermiddag var Furre i Haugesund og hadde et langt møte med sjøfartsdirektør Ivar A. Manum, mannen han mener bør gå fra jobben sin.

Mistillit

- Det var et godt møte. Vi i støttegruppa fikk kjefte på direktoratet og blåse ut av oss om alt som har vært galt. Men vi har fortsatt mistillit til den sittende ledelsen i direktoratet, med Manum i spissen.

Sjøfartsdirektøren mener at han tar ansvar ved å bli sittende og ordne opp, ikke ved å gå. Uansett føler Furre at Manum har lovet bot og bedring for framtida.

- Hvis forslagene i «Sleipner»-rapporten blir gjennomført, er det håp om at vi kan få gjenreist tilliten til norsk sjøtransport.

Roy Erling Furre trivdes dårlig i de verste bølgene over «Sletta».

- Men jeg traff noen kjente som jeg pratet med. Likevel blir det en stund til neste tur. Jeg har tenkt å vente til våren før jeg tar båten igjen. Forliset sitter fortsatt såpass i, at jeg kommer til å ta det gradvis, sier Furre.

I morgen, 26. november, er det nøyaktig ett år siden den tilliten ble revet bort sammen med 16 menneskeliv. Klokka 12.00 markeres ulykken ved Ryvarden fyr og om bord i alle HSDs båter. Det kan bli en sterk minnestund.

OM BORD IGJEN: Det var ikke lett for Roy Erling Furre å gå om bord i en hurtigbåt igjen. For ett år siden var han med MS «Sleipner» da den gikk på et skjær og forliste.