Første turist til rommet

En amerikansk forretningsmann skal sendes ut i verdensrommet på ferie, etter ti års ventetid. Prislappen ligger trolig på rundt 20 millioner dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er det nok en stund til romturisme tar av for folk flest. Den amerikanske forretningsmannen Dennis Tito har etter mye og men omsider fått booket seg plass på en rakett til romstasjonen ISS.

30. april blir 60 år gamle Tito den første turisten i verdensrommet når han skytes opp sammen med to russiske kosmonauter på en Soyuz-rakett som skal på et ti dagers oppdrag til den internasjonale romstasjonen.

Det letteste for milliardæren Tito var å betale for reisen. Russerne tok en stiv pris, som er hemmelig, men som antas å ligge rundt 20 millioner dollar.

Mye vanskeligere var det å lete seg fram til noen i det nedslitte russiske romprogrammet som var villig til å ta ham på alvor og sende ham opp i rommet.

Siden han først innledet sine samtaler med russerne om en tur til romstasjonen Mir for ti år siden, da Sovjetunionen fortsatt eksisterte, har Tito vært vitne til at landet har kollapset og at det ble besluttet å la Mir styrte.

I fjor godkjente Energija, konstruktøren av Mir som også drev stasjonen, at han kunne skytes opp dit. Energija håpet at prisen han betalte kunne bidra til å holde Mir i operasjon.

I november så drømmen ut til å ende i fiasko da regjeringen besluttet å dumpe Mir, dels fordi den var blitt for gammel og skrøpelig, dels for å konsentrere kreftene om den nye romstasjonen ISS.

Trass i protester fra den amerikanske romadministrasjonen NASA og de andre deltakerne i ISS-prosjektet, undertegnet russerne i slutten av februar avtalen om at Tito kan få bli med opp.

(NTB)