Første ulv skutt her på minst 150 år

Felt mellom Kongsberg og Svene lørdag.

ULV SKUTT I BUSKERUD: Denne hannulven på 47 kilo ble felt mellom Kongsberg og Svene lørdag ettermiddag. Foto: Privat.
ULV SKUTT I BUSKERUD: Denne hannulven på 47 kilo ble felt mellom Kongsberg og Svene lørdag ettermiddag. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et jaktlag felte lørdag ettermiddag en hannulv på 47 kilo i utmarka mellom Kongsberg og Svene i Buskerud.

- Det er ikke felt ulv på disse traktene verken i dette århundredet eller på 1900-tallet. Jeg har ikke nøyaktig tidspunkt for når det skjedde sist, men lokalhistorikere registert at det ikke er skutt ulv her de siste 150-årene iallefall, sier rovdyrkontakt for Statens Naturoppsyn, Tom Ivar Stepien, til Dagbladet.

Han er Naturoppsynets kontaktmann for Øvre Eiker, Kongsberg og Flesberg.

Det var onsdag kveld at en ulv ble observert på grensa mot Rollag. Det var et jaktlag som drevet med lisensiert gaupejakt som felte den voksne hannulven.

Full utenforkvote

Ifølge rovdyrkontakt Stepien var dette den andre ulven utenfor de såkalte ulvesonene som det var gitt jakttillatelse på totalt sett denne sesongen.

Den første ble felt i Hedmark, og dermed er denne delen av sesongens ulvejakt avsluttet.

Rovviltnemndene i fire fylker har bedt om utvidet lisensjakt utenfor ulvesonen. Disse ønskene er til vurdering i Milødepartementet, opplyste regjeringens offisielle nettsted i månedsskiftet januar/februar.

Totalt har regjeringen gitt fellingstillatelse til 29 ulver i år.

Ifølge Naturvernforbundets opptelling ble det skutt 39 ulver her i landet i 2018, det høyeste antallet på 100 år.

I 2017 ble det felt 28 dyr av en kvote på 42, viser Miljødirektoratets statistikk.

67-74 ulver så langt

- Per 12. desember 2018 er det registrert totalt 67-74 ulver innenfor Norges grenser. Åtte ulver er kjent døde i perioden. Av de 59-66 som er igjen, har 43-50 individer helnorsk tilhold. Bortsett fra fire individer er alle ulver påvist i fylkene med ulvesone, forteller leder Jonas Kindberg i Rovdata.

- Hva skjer med ulven som ble skutt i Buskerud lørdag ?

- Først skal det tas prøver, blant annet av genetiske spor. Så går jeg ut fra at dyret tilfaller jegeren, sier rovdyrkontakt Tom Ivar Stepien til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer