Første utbetalinger til «Kvikk»-barna

Ti år etter at skandalen først ble kjent er de første erstatningene til de såkalte «Kvikk»-barna utbetalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti år etter at skandalen først ble kjent er de første erstatningene til de såkalte «Kvikk»-barna utbetalt.

De 15 barna som nå får erstatning, er alle barn av foreldre som jobbet på MTB-en KNM «Kvikk» mellom 1987 og 1994.

Barna ble født med forskjellige typer misdannelser som settes i sammenheng med strålingen fedrene deres ble utsatt for fra spesialutstyret for elektronisk krigføring som båtene var utstyrt med.

65 av de 206 som tjenestegjorde på båten fikk til sammen 85 barn. Av dem hadde 14 forskjellige medfødte misdannelser som klumpfot, defekt tommelfinger, hofteleddsskader, hjertefeil og hjernefeil. To barn døde rett etter fødselen.

Utbetalingene begynner et halvt år etter at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte barnas foreldre 16. mai. Da sa hun at de opp gjennom årene hadde møtt fem forsvarsministere, og at hun håpet hun ville bli den siste, skriver Aftenposten.

Helt siden skandalen først ble kjent gjennom et oppslag i VG i 1996, har foreldrene kjempet for å få aksept for at skadene på barna skyldtes strålingen om bord på «Kvikk».

Sjøforsvaret avviste først at det var noen sammenheng, men i 2000 kunngjorde Forsvarsdepartementet at det ville ta ansvaret for at barna skulle få tilbud om medisinsk oppfølging.

I oktober i fjor ble de siste medisinske vurderingene av de 15 barna sluttført. Deretter fremmet advokatene krav på til sammen 48,5 millioner kroner, varierende mellom 150.000 og 9,8 millioner kroner, avhengig av graden av invaliditet.

HUGGET: MTB-båten KNM "Kvikk" ble hugget i 1996. Senere ble en tro kopi laget for å etterforske årsaken til de mange tilfellene av misdannelser blant barn av mannskap som hadde tjenestegjort ombord. Foto: SCANPIX
HUGGET: MTB-båten KNM "Kvikk" ble hugget i 1996. Senere ble en tro kopi laget for å etterforske årsaken til de mange tilfellene av misdannelser blant barn av mannskap som hadde tjenestegjort ombord. Foto: SCANPIX Vis mer

Forsvarsdepartementet besluttet til slutt å betale ut erstatninger som varierer mellom 745.704 kroner og maksimumssummen som er 2.515.680 kroner. Tre av kravene ble avvist fordi graden av invaliditet ikke er over 15 prosent. Den totale erstatningssummen kom på nesten 17 millioner kroner.

Saken er imidlertid ikke over med dette. Over nyttår begynner arbeidet med å ble enig om erstatning for ekstrautgifter, blant annet tapt arbeidsfortjeneste. Disse erstatningsbeløpene kan bli langt høyere.

(NTB)

Første utbetalinger til «Kvikk»-barna