Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Første utkast til klimaavtale lekket

Se hele dokumentet på Dagbladet.no.

DOKUMET LEKKET: Dagbladet har fått tilgang til det som ser ut som det første utkastet til en ny klimaavtale. Foto: SCANPIX/DAGBLADET
DOKUMET LEKKET: Dagbladet har fått tilgang til det som ser ut som det første utkastet til en ny klimaavtale. Foto: SCANPIX/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Se hele utkastet her (pdf)

 KØBENHAVN (Dagbladet): Dagbladet har fått tilgang på det første, hemmelige utkastet til en ny klimaavtale.

Tekstforslaget er lagt fram av lederen til gruppa som jobber med grunnlagsdokumentet for den nye avtalen som skal gjelde for alle de 192 landene som har ratifisert FNs klimakonvensjon, inkludert USA.

Dokumentet lå fore i går ettermiddag, og kommer fra sikre kilder.

Det inneholder flere ulike formuleringer, også motstridende, om de aller mest vesentlige punktene, bortsett fra finansiering av klimatiltak i u-land.

Konkrete mål
Tittelen på dokumentet er «Draft text on AWG-LCA 8, item 3 Shared vision».

Dokumentet er datert 9. desember 2009, klokka 13.30.

Dette står der:
• Togradersmålet, som både G8-landene og Norge vil ha med.  
• 1,5-gradersmålet til de lavtliggende øystatene.
• Ulike reduksjonsmål for de rike landene, både målet om 25 — 40 prosents reduksjon, som Norge ønsker, 30 prosentsmålet til EU og 40-45-gradersmålet til øystatene.  
• Mål for hvor mye de fattige landene skal redusere utslippene sine. Et uforpliktende mål om «vesentlig avvik fra prognosene» innen 2020, og et konkret mål om å redusere 15-30 prosent i forhold til prognosene.

Skissen tar formTogradersmålet er klimapanelets mål som de har satt som grense for når klimaendringene blir farlige.

Anbefalingen er at verden må ligge under 2 graders oppvarming. Blant andre Norge og g8-landene mener tallet skal inn i avtalen. Øystatene, som er mest redd for global oppvarming, anbefaler at grensa ligger lavere, på 1,5 grader.
 

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet har gått gjennom dokumentet for Dagbladet.

- Dette betyr at det er nå forhandlingene virkelig starter. Nå skal partene ta stilling til hvilke forslag, og hvilke varianter av forslagene, de vil ta med videre. I løpet av helga vil vi kunne se en skisse over hvordan den nye avtalen vil bli seende ut, sier han.

Se hele utkastet her (pdf)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media