Første video fra Guantanamo-avhør

Gråtende Omar (16): «Ingen bryr seg om meg.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) : I dag ble den første videoen fra avhør i Guantanomo offentliggjort av Omar Khadrs advokater. Videoen viser deler av flere avhør av Khadr fra 2003, da Khadr var 16 år.

Videoen er tatt fra til sammen sju timer med film, resten av filmen skal gjøres offentlig senere i dag, skriver Toronto Star.

Khadr gråter

Dette er også den lengste videoen som er frigitt hittil fra innsiden av Guantanamo Bay, ifølge New York Times.

I videoen ser man den 16 år gamle fangen bli intervjuet av en senioragent fra den kanadiske Security Intelligence Service, CSIS, og en kanadisk utenrikspolitisk representant, Jim Gould, men ansiktene deres er sladdet. En represenant fra CIA skal også være tilstede.

Khadr gråter, drar seg i håret og viser fram skuddsårene sine fra da han ble fanget 7 måneder tidligere. CSIS-agenten sier at sårene ser ut til å leges godt, og at han tror Khadr får god medisinsk behandling.

- Nei det gjør jeg ikke. Du er ikke her, svarer Khadr. Han gråter og sier «Du bryr deg ikke om meg. Ingen bryr seg om meg».

Når kanadierne går fra rommet ser man Khadr holde seg til hodet mens han gråter og sier noe som høres ut som  «hjelp meg».

GRÅTER: I store deler av videoen gråter og hulker Khadr. Foto: AP/US Department of Defense via The Canadian Press
GRÅTER: I store deler av videoen gråter og hulker Khadr. Foto: AP/US Department of Defense via The Canadian Press Vis mer

På siste forhørsdag sier den kanadiske agenten at han ikke kan gjøre noe for å få Khadr tilbake til Canada.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Eneste måten å få se Khadr

Gould som også var tilstede beskrev Khadr som en «grundig forstyrret ung mann» 

i en rapport. Han sa til Toronto Star at den eneste måten å få lov til å se Khadr i de første årene av hans fangenskap var ved å intervjue han.

- Alle de personene som har vært i en autoritetsposisjon overfor han har misbrukt ham og hans tillit for sine egne interesser, sa Gould til avisen.

Visste om tortur

Et utenrikspolitisk dokument som ble frigitt forrige uke avslører at Gould hadde blitt informert om at Khadr var utsatt for søvndeprivasjon. Denne praksisen betegnes som mental tortur.

Pentagon forbyr frigivelse av video fra Guantanamo men i mai fikk advokatene Nathan Whitling og Dennis Edney igjennom en avgjørelsen i Høyesteretten som tvang myndighetene til å formidle videoen fra Khadrs avhør.

Første video fra Guantanamo-avhør

Khadr som har rukket å bli 21 år, er tiltalt for fem lovbrudd, blant annet drap på en amerikansk soldat. Saken hans skal komme opp i en militær domstol i oktober i år.

Han ble tatt til fange av amerikanske styrker da han var 15 år, i en landsby i Afghanistan 27. juli 2002 og ble overført til Guantanamo i oktober samme år. Khadr er sønn av Ahmed Said Khadr som har tilknytning til al-Qaida.

15 ÅR: Dette bildet ble tatt kort tid før Omar Khadr ble tatt til fange av amerikansk militære som 15-åring.