Førstedama kan bli førstemann

NEW YORK (Dagbladet): Hillary Rodham Clintons første dag i egen valgkampanje ble en triumfferd. En signingsferd fra småby til småby for en veltalende og selvsikker kandidat til Senatet i USA. Den kan ende med at hun blir USAs første kvinnelige president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tar Hillary igjen for årene som bedratt og tilsidesatt presidentfrue, som ga opp en lovende advokatkarriere for å «stand by your man» i tykt og tynt.

Ennå har ikke Hillary engang offisielt meldt seg på som kandidat til valget som senator for delstaten New York. Hun har bare undertegnet en søknad om tillatelse til finansiering av valgkampen. Men det er ingen tvil om at Hillary mener alvor.

Motkandidaten Rudolph Giuliani, borgermesteren i New York by, har snart 25 millioner kroner på sin valgkampkonto. Han har gjort det til sin hovedstrategi å fortelle velgerne at Hillary ikke er fra New York. Hun har bare vært på besøk i delstaten 15 dager til sammen i år.

Ikke paranoid

- Hvis Hillary av og til virker paranoid, er det fordi hun virkelig har mange fiender, sier hennes tilhengere.

Hennes motstandere kommer til å lete med lys og lykte for å se om Hillary gjør tabber, og bruke dem for alt de er verdt. De har allerede kommet med kritikk for at hun bruker skattebetalernes penger, at hun bruker presidentens fly og medarbeidere fra Det hvite hus i sin egen valgkampanje.

  • De siste meningsmålingene indikerer dødt løp mellom Hillary og borgermester Giuliani. Men 53 prosent sier at de ikke tror Hillary Rodham Clinton vet nok om problemene i delstaten New York. Det har hun 16 måneder til å rette på.

Hillary har allerede vært på husjakt i Westchester, en velstående del av delstaten New York. Det spekuleres i at hun kommer til å flytte til New York før ektemannens presidenttid er ute. Det ville være enda et tegn på at Hillary står står på egne bein, at det er hun som er den kommende politikeren i familien.

«Signingsferd»

Hillary Clintons fire dagers «signingsferd» til småbyer i delstaten New York, markerer åpningen av en valgkamp hvor hun skal reise rundt og lytte til velgerne, svare på spørsmål og vise seg som en god innbygger av New York.

- Selv om mange ikke tror det, hadde jeg stor glede av årene i Det hvite hus, sa Hillary til de frammøtte tilskuerne på gården til senator Daniel Patrick Moynihan.

Det er hans plass Hillary slåss for, og med hans støtte har Hillary allerede vunnet den første seieren.

Hillary har gjort mange valg som hustru: Hun flyttet til bygda i Arkansas da Bill Clinton var en ukjent jurist, mens Hillary gikk ut som toppkandidat ved Harvard og kunne gjort en toppkarriere i et av de store advokatfirmaene.

Hun valgte å stå bak ham gjennom hele Monica Lewinsky-affæren: Trodde på ham da han benektet at han hadde hatt en affære med «den kvinnen», og støttet ham fortsatt da han ble tatt i løgn. Mange vil hevde at hun ikke hadde så mye valg i den situasjonen. Hun kunne ikke kaste Bill ut av Det hvite hus som en hvilken som helst forsmådd hustru.

Men nå har hun omsider valgt å stå fram for seg selv.

Dame med kontroll

Underveis i denne prosessen - som vellykket student, bedratt hustru, god mor som ønsket seg flere barn, presidentens viktigste støttespiller og kampanjemedarbeider - har Hillary forandret seg.

I dag framstår hun som en dame med full kontroll.

- Lykkejeger

- Lykkejeger, kaller Hillarys motstandere henne.

Et formulering hun takler med den største eleganse.

- Jeg hører dere sier det, og jeg skal tenke over hvorfor dere gjør det, svarer hun.

Men det er ikke mye lykke Hillary Rodham Clinton har oppnådd til nå. En mann som har bedratt henne, løyet og fornedret henne i hele verdens åsyn. Og i tillegg har han stemt ned hennes kampsaker - helse og familie.

Spørsmålet er om Hillarys lykke har snudd nå - når og hvis hun blir valgt til Senatet. Og står president Bill Clinton bak henne og støtter henne på samme måte som Hillary har støttet ham?

- Dette er hennes dag, sa presidenten da hun åpnet valgkampen.

Lørdag skal Bill på VM-finalen i kvinnefotball i Los Angeles - alene.

SITT EGET LØP: Etter å ha stått ved Bills side i hans tid som president er det nå Hillary selv som er i fokus.